fbpx

Romunski berači v Veliki Britaniji uporabljajo enake zvijače kot pri nas

Foto: epa

V Sloveniji je vsiljivo in žaljivo beračenje prepovedano, a to upošteva le malokdo od tistih, ki prosjačijo na ulicah. Z enako težavo pa se soočajo tudi na ulicah Cambridgea, kjer berači pod pretvezo, da so invalidi, ciljajo predvsem na to, da otrokom, študentom in starejšim poberejo še tistega nekaj drobiža, kar ga imajo.

Berač, ki se z eno roko opira na berglo, drugo roko pa obupno izteguje, da bi vanj padel kakšen kovanec, je dobro poznan prizor tudi v Sloveniji. No, tudi v Veliki Britaniji ni to nič nenavadnega. Daily Mail razkriva, da so sledili skupini treh beračev. In kako je izgledal njihov dan? Zjutraj so se pripeljali s volkswagen passatom, ga parkirali kakšen kilometer in pol od mesta, kjer prosjačijo, v parkirni avtomat pa zmetali kovancev za 8 ur parkiranja. Torej, očitno je, da bodo na delu osem ur, kolikor traja običajni delovnik. Omenjeni medij še razkriva, da je imel avtomobil romunske registrske tablice, znotraj pa je imel celo navigacijsko napravo, ki pa je berači niso pospravili v predalček, ko so parkirali. Parkirni listek, ki so ga kupili, je razkril, da so plačali parkirnino za čas od 9. do 17. ure.

Nato se je skupina, v kateri sta dva moška in ženska, peš odpravila na obrobje nakupovalnega središča v Cambridgeu, tam pa so zavzeli vsak svoje mesto.

Trdili so, da so iz Italije in ne govorijo angleško
Ko je skupino beračev prijela policija, so najprej trdili, da so iz Italije in ne govorijo angleško. Vendar pa so jih na kasnejšem zaslišanju policisti soočili z dokazi, pa tudi s tem, da je berač, ki se je pretvarjal, da je invalid, pred tem vozil avtomobil brez težav in o kakšni invalidnosti ni bilo ne duha ne sluha. Domačini so se na razkritje, ko je to prišlo v medije, odzvali s šokom in gnusom, predvsem pa so se začeli spraševati, kdo sploh berači na njihovih ulicah in pod kakšno pretvezo.

Njihove tarče: otroci, študentje, ljudje, ki gredo v banko …
Lisa Jay, 65-letna prostovoljka britanskega Rdečega križa, je povedala: “Videla sem moškega z berglo, ki se je trudil, da bi iz mene izvabil kakšen kovanec, predvsem pa je ogovarjal tiste, ki so bili namenjeni v banko. Preden sem šla v supermarket, sem mu že preventivno rekla, da nimam nobenega drobiža. Ko pa sem odhajala iz trgovine, je bil provokativen in je govoril v angleščini. Predvsem pa so usmerjeni na študente, ki jih prosjačijo za nekaj drobiža, ogovarjajo pa tudi otroke – ti so za njih lahek plen.”

“Nikoli ne bi rekla, da so reveži”
Stvari okrog omenjene skupine beračev so začeli preverjati tudi domačini. Sosed, ki živi blizu kraja, kjer so berači parkirali svoj avtomobil, je povedal, da so bili pri svojem delu očitno tako uspešni, da so se na “delo” odpravili skoraj vsak dan – to sklepa po tem, kako pogosto je videl tam parkiran njihov avtomobil. Njegove besede je potrdila tudi 34-letna Asma Begum, ki je videla, da skupina prosjači večino dni v tednu. “Ko sem jih videla, kako izstopajo iz avtomobila, ne bi nikoli rekla, da so reveži, brez strehe nad glavo in podobno.” Domačini zahtevajo rešitev problema, vendar pa se na njihove zahteve nista odzvala še niti mestno redarstvo biti mestni svet.

Marjanca Scheicher