fbpx

Romunskim levičarjem je vseeno za obubožani narod – samo, da oni neovirano kradejo

Foto: epa

V Romuniji protesti zaradi spornega vladnega odloka, ki otežuje pregon nekaterih korupcijskih dejanj, ne pojenjajo. Razumljivo, ko pa so romunski levičarji sprejeli ukrep, da bodo lahko pokradli še več denarja in si zagotovili, da se jih kazensko ne sme preganjati, razen če je pri prejemanju podkupnin oziroma pri ostalih koruptivnih dejanjih nastala škoda v višini najmanj 44 tisoč evrov. A Romuni so trdno odločeni, da sprejetje tega ne bo šlo mimo njih. Medtem ko velik del naroda životari, pa se levičarji ne ozirajo kaj veliko na številne protestnike. Predsednik vlade tako kljub protestom vztraja, da odloka, ki so ga sprejeli v torek, ne bo preklical.

Na petkov večer se je v Bukarešti zbralo več protestnikov kot v prejšnjih dneh, ogromen trg (meri približno hektar) pred vladno palačo pa je bil znova poln demonstrantov. Protesti so potekali tudi drugod po Romuniji, med drugim v najmanj 14 mestih, kot so Cluj, Temišvar, Sibiu in drugi. Nadaljevali se bodo tudi danes, kar je že peti dan od sprejetja spornega vladnega odloka, ko so si vladajoči socialni liberalisti zagotovili, da se bodo lahko izognili kazenskemu pregonu, prav tako tudi nekateri drugi sporni politiki. Romunska vlada s premierjem Sorinom Grindeanujem na čelu je to uredbo sprejela v torek, veljati pa je začela nemudoma. Tako bo tudi danes v Bukarešti množičen shod, demonstranti pa bodo med drugim oblikovali človeško verigo pred zgradbo parlamenta. Vendar pa to očitno premierja Grindeanuja ne gane, saj je povedal, da bo vlada kljub temu vztrajala pri uveljavitvi spornega vladnega odloka.

Protesti v Romuniji. Foto: epa

Protesti v Romuniji. Foto: epa

Na petkov večer se je po vsej Romuniji zbralo med 200.000 in 250.000 protestnikov, protesti pa so napovedani tudi za danes, v Bukarešti. Protestniki so doslej med drugim nosili tudi krsto z napisom Romunsko pravosodje, mnogi pa so peli romunsko himno.

Protesti v Romuniji. Foto: epa

Protesti v Romuniji. Foto: epa

Socialno-liberalna vlada premierja Grindeanuja je v torek sprejela uredbo, v skladu s katero več korupcijskih dejanj od tega dne ni več kaznivih. Zaporna kazen zaradi zlorabe položaja pa je zagrožena le, če bo pri tem nastala škoda najmanj 200.000 romunskih levov, kar je približno 44.000 evrov.

Protesti v Romuniji. Foto: epa

Protesti v Romuniji. Foto: epa

Socialni liberalisti so takšen ukrep sprejeli zato, ker želijo pred pregonom obvarovati predsednika stranke PSD, torej vladnih socialdemokratov, Liviuja Dragneo, proti kateremu sicer že poteka sojenje. Ta je obtožen zlorabe položaja, v katerem naj bi nastala škoda okrog 100.000 romunskih levov, poroča STA.

Na stran protestnikov stopil varuh človekovih pravic, čeprav je še pred protesti podpiral vlado
Številne protestnike je podprl tudi romunski varuh človekovih pravic Victor Ciorbea, ki je na ustavnem sodišču že vložil tožbo proti novi uredbi, čeprav je pred tem zagovarjal odločitev vlade. Prav tako je v četrtek romunski predsednik Klaus Iohannis na ustavno sodišče vložil zahtevo za ustavno presojo spornega vladnega odloka.

Marjanca Scheicher