fbpx

Rusi izgnali namestnika ameriškega veleposlanika

Ameriško veleposlaništvo v Moskvi (foto: EPA)

Rusija je iz države izgnala namestnika ameriškega veleposlanika. Po poročanju ruskih medijev naj bi oblasti od Barta Gormana zahtevale, da zapusti državo. Američani naj bi razmišljali o enakovrednem odzivu.

Rusi so iz države izgnali ameriškega diplomata Barta Gormana. Gre za namestnika ameriškega veleposlanika v Moskvi. Gorman se je v svoji bogati diplomatski karieri specializiral za področje varnosti, delal pa je tudi za TIA v uradu za diplomatsko varnost.

Kot častnik, zadolžen za varnost, je deloval znotraj številnih ameriških diplomatskih misij po svetu vključno z Rusijo, Irakom, Jordanom, Kitajsko, Kazahstanom in Armenijo.

Eskalacija napetosti med ZDA in Rusijo

Ameriško veleposlaništvo je za ruske medije potrdilo, da je diplomat s položajem, ki se ujema z Gormanovim, konec januarja zapustil Rusijo in se vrnil v ZDA. Uradno naj bi bil razlog iztek mandata.

Namestnik ameriškega veleposlanika v Moskvi Bartle B. Gorman (Foto: Ameriško veleposlaništvo v Moskvi)

Uradna Moskva se na novico o izgonu namestnika ameriškega veleposlanika iz države še ni odzvala. Tiskovni predstavnik ameriškega veleposlaništva v Moskvi pa je po poročanju Reutersa izgon namestnika veleposlanika s strani Rusov označil za eskalacijo napetosti. Gorman naj bi namreč imel veljavno vizo in bival v Rusiji manj kot tri leta.

“Pozivamo Rusijo, da preneha z neosnovanimi izgoni ameriških diplomatov in osebja,” so sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva. “Zdaj, bolj kot kdajkoli je ključno, da imata naši državi nujno diplomatsko osebje na položajih, ki omogočajo komunikacijo med vladami.”

Ivan Šokić