fbpx

Rusi nadaljujejo z napadi nad Sirijo

(Foto: Getty Images)

Rusija nadaljuje z zračnimi napadi nad Sirijo. Tokrat so se poleg sovražnikov vladnega režima lotili tudi teroristične organizacije IS. Ministrstvo za obrambo je za javnost sporočilo, da so ruske zračne sile uničile več kontrolnih centrev in skladišč streliva Islamske države.

Vse lepo in prav, če nebi bila napadena ozemlja, območje skupin, ki se združujejo v boju proti vladi sirijskega predsednika Al Assada in Islamske države. ZDA se boji, da so ruske vojaške sile v svojem delovanju usmerjene predvsem proti sovražniki Basharja Al Assada, ki pa niso povezani z Islamsko državo.

Pričakovano je da bosta v prihodnjih dneh z pogajanji nastopila Pentagon in Ruski vojaški uradniki z namenom preprečiti možne spore med zračnimi salami ZDA in Rusije.

Po navedbah so pretekli napadi zavzeli območje mesta Homes in province Hama. Aktivisti so poročali, da so se napadi zgodili tudi v kraju Ghantu, blizu mesta Homes. Rusija je poročala, da je napadla kar 12 centrov Islamske države v zadnjih 24 urah, čeprav to dejstvo ni preverjeno, oz. ZDA ugotavljajo, da dejstvo ne drži.

Vse bolj jasno je, da Rusija v svojih namerah želi predvsem krepiti Al Assadov režim, kot je Putin jasno sporočil že na Generalni Skupščini Združenih Narodov. Problem nastane predvsem, ko nam Rusija sporoča, da se aktivno bori proti Islamski državi, njihova dejanja pa dokazujejo nasprotno.

 

T.O.