fbpx

Rusi zaprli pipico s plinom

Plinovod Yamal-Evropa nedaleč od Minska (foto: EPA)

Rusi so zaprli pipico, po kateri so Nemčiji dobavljali plin prek plinovoda, ki teče skozi Belorusijo in Poljsko. Rusi trdijo, da je razlog mraz v Rusiji, zaradi katerega aprioritizirajo dobavo plina za lastne državljane, medtem ko se v Evropi bojijo, da gre za demonstracijo, kaj bi lahko sledilo, če EU ne certificira Severnega toka.

Pretok plina po plinovodu Yamal-Evropa se je v celoti ustavil v torek, 21. decembra 2021, kažejo podatki operaterja Gascade. Uradno naj bi bil razlog za prenehanje dobave zemeljskega plina po 4.107 kilometrov dolgem plinovodu, ki poteka od severa Rusije prek Belorusije in Poljske vse do Nemčije, mraz v Rusiji, zaradi česar je dobavitelj zemeljskega plina dal prednost domačim odjemalcem in za vsak primer napolnil svoje rezerve.

V letu 2020 je okoli ena petina vsega naravnega plina za trg Zahodne Evrope prispel prek Belorusije. Zaloge skozi variirajo glede na porabo, kar vključuje tudi Rusijo, saj daje Gazprom prednost domačim porabnikom. V zadnjih dnevih pa so temperature tako v Moskvi kot tudi drugih večjih ruskih mestih padle.

Plinovod Yamal-Evropa (Foto: Wikipedia)

A do padca temperatur ni prišlo samo v Rusiji, temveč tudi v preostanku Evrope. In to ravno v času, ko so kapacitete plinovoda padle na pičlih 6 odstotkov v soboto, 18. decembra 2021, in samo 5 odstotkov v nedeljo, 19. decembra 2021. V torek, 21. decembra 2021, se je pretok plina po plinovodu Yamal-Evropa v celoti ustavil.

Tokrat je kriv mraz
Uradniki na zahodu uradno Moskvo obtožujejo politizacije dobave plina za preostanek Evrope. Po poročanju RT naj bi Rusijo obtoževali, da želi od preostanka EU izsiliti odobritev plinovoda Severni tok 2, ki je že operativen, a brez dovoljenja za uporabo. V Kremlinu take obtožbe kategorično zanikajo, Gazprom pa poudarja, da še naprej izpolnjujejo podpisane pogodbe o dobavi zemeljskega plina. Medtem so cene energentov v Evropi poskočile.

Severni tok 2 (Foto: EPA)

Analitik za nafto in plin iz moskovske finančne skupine BCS Ronald Smith medtem ostaja prepričan, da v tem primeru ni šlo za politikantsko in merjenje moči, temveč da je v Rusiji preprosto nastopil mraz, zaradi česar so dali prednost polnjenju lastnih rezerv. “Možno je, da je hladno vreme tu v Rusiji omejilo Gazpromove zmožnosti do te mere in/ali pa delajo na polnjenju ruskih zalog, kolikor se le da,” je povedal Smith.

Spreminjanje geopolitičnih razmerij moči
Kontroverzni Severni tok 2 je problematičen predvsem za evropska geopolitična razmerja. S tem plinovodom namreč Rusi zaobidejo tako Ukrajino kot tudi Poljsko. Kar pomeni, da so tako Poljaki kot tudi Ukrajinci, ki navkljub ostri retoriki do Rusije še naprej dobavljajo ruski zemeljski plin, v podrejenem položaju. In vse, kar je potrebno za omilitev retorike, je ena huda zima. Dokler je bila kanclerka Angela Merkel, Severni tok 2 ni predstavljal toliko težav, saj je “Mutti” prioritizirala ogrevanje lastnih državljanov na način, s katerim Nemčija ne bi bila talka poljskih ali ukrajinskih potencialnih provokacij proti Rusiji.

Ivan Šokić