fbpx

Rusi niti na veliko noč niso prenehali z bombardiranjem civilistov

Ukrajina bombardiranje. (foto: Twitter)

Pravoslavni kristjani so včeraj praznovali veliko noč. Ruska vojska je kljub velikonočnim praznikom nadaljevala z bombardiranjem in poskusom vdora v tovarno Azovstal v obleganem mestu Mariupol.

“Ne pozabite, da v tem trenutku, ko praznujemo veliko noč, sovražnik spušča bombe na nedolžne otroke v Mariupolu,” je v videoporočilu izjavil namestnik poveljnika polka Azov stotnik Svjatoslav Palamar, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Palamar je dodal, da Rusi še naprej izvajajo zračne napade na branilce in civiliste Mariupola ter streljajo s topovi in tanki. Obenem je izrazil hvaležnost tistim, ki skušajo ne z besedami, ampak z dejanji pomagati prebivalcem Mariupola, da jih evakuirajo z nevarnega območja, in ukrajinski vojski, ki se bori proti močnejšim sovražnim silam. Pozval je ves svet, da se pridruži tem prizadevanjem.

V tovarni Azovstal v Mariupolu je okoli tisoč ukrajinskih civilistov in vojakov, vključno s približno 500 ranjenimi. Ukrajina zahteva, da Rusija nemudoma zagotovi humanitarni koridor iz jeklarne. Ukrajinsko generalno tožilstvo je izjavilo, da so od začetka invazije Rusi ubili že 213 ukrajinskih otrok, več kot 389 pa jih je bilo ranjenih. Okoli 1.500 izobraževalnih ustanov je bilo poškodovanih, 102 pa popolnoma uničenih zaradi ruskih zračnih napadov in bombardiranj.

Jože Jan