fbpx

Rusi predstavili prototip novega brezpilotnega nevidnega bombnika

Ruski brezpilotni bombnik Su-70 je po novem tudi v nevidni različici (foto: Wikipedia)

Rusi se pred kratkim razvili novo različico bojnega drona Sukhoi S-70, ki je opremljen z naprednimi zmožnostmi proti zaznavi. Težko oboroženi bojni dron naj bi v kratkem opravil svoj prvi polet.

Modificirani “nevidni” vojaški brezpilotni bombnik Sukhoi-70, znan tudi kot “Okhotnik” ali “Hunter”, so predstavili javnosti v Novosibirsku v torek, 14. decembra 2021. Po mnenju namestnika ruskega obrambnega ministra Alekseya Krivoruchka novi nevidni dron predstavlja “največji dosežek” v ruski obrambni industriji.

“Sestavljanje dronov tega razreda je možno samo v državah z razvito letalsko industrijo, kar omogoča celoten proizvodni cikel – od oblikovanja prek priprav pa vse do izvajanja preizkusov vseh vrst,” je povedal Krivoruchko.

Z dokončanim prototipom je napočil čas za dronov prvi polet. V preteklih mesecih so preizkuse z montažo na testnih lovcih prestale ostale komponente oborožitve in nevidne tehnologije.

Rusija ima več kot 2.000 brezpilotnih vojaških letal

Po trditvah ruskega predsednika Vladimirja Putina Rusija razpolaga z vsaj 2.000 vojaškimi brezpilotnimi letali, ki služijo za izvidništvo in bojne misije. “Zelo dobro vemo, kako so se brezpilotna letala izkazala v oboroženih spopadih v zadnjih letih, kako učinkovita in kako nevarna so lahko za nas,” je komentiral Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Ni trajalo dolgo, preden je Putin za leto 2022 najavil posodobitev oborožitve ruske mornarice z naprednimi nadzvočnimi raketami. “Zdaj je še posebej pomemben razvoj in implementacija tehnologije, nujne za kreiranje novih nadzvočnih oborožitvenih sistemov, močnih laserjev in robotskih sistemov, ki bodo lahko učinkovito opravili s potencialnimi vojaškimi grožnjami, kar pomeni nadaljnjo krepitev varnosti naše države.”

Nevidna različica brezpilotnega bombnika S-70 po obliki spominja na ameriški nevidni bombnik B2, a je za razliko od ameriškega letala veliko manjši. Izdelava enega bombnika B2 po podatkih iz leta 1997 stane 737 milijonov dolarjev. Pričakovati je, da bo ruski brezpilotni bombnik tudi občutno cenejši.

Ivan Šokić