fbpx

Rusi presegli sami sebe: V Sankt Peterburgu so poziv na mobilizacijo poslali napol slepemu dekletu

Foto: epa

Njena mama je zgodbo delila na družbenih omrežjih. Povedala je, da je Avital Parfenenko slabovidna, prestala pa je tudi presaditev ledvice. Ob tem je tudi izraelska državljanka in je na maminem naslovu v Sankt Peterburgu sploh ni.

“Predstavniki vojaškega komisariata so kljub vsem milo rečeno obremenjujočim okoliščinam razbijali po vratih in zahtevali izročitev borca, visokega 149 centimetrov. Na srečo je ta borec izraelski državljan, kjer mirno živi,​” je povedala Marina Pisarenko.

Rusija še naprej krepi svoja prizadevanja za mobilizacijo, s katero želi podpreti ruske vojake v Ukrajini. V ta proces je vpoklicanih na tisoče Rusov. A zgodbe iz terena pričujejo o kaotičnosti in neorganiziranosti. Vpoklicujejo ljudi z zdravstvenimi težavami, na novo mobilizirani vojaki – v ruščini znani kot mobiki – pa so poročali, da so ostali brez hrane in vode, medtem ko so čakali na ukaze; videoposnetki pa razkrivajo, kako častniki novim nabornikom govorijo, naj si sami kupijo opremo in si vzamejo kovčke prve pomoči od doma, celo osebne sanitarne pripomočke svojih žena. Vojaki so začeli tudi objavljati videoposnetke na ruskih družbenih omrežjih, v katerih se pritožujejo nad razmerami in neorganiziranostjo.

Andrej Žitnik