fbpx

Rusi s prepovedanimi kasetnimi bombami nad bolnišnico v Siriji

Foto: epa

Rusi so že tretjič napadli bolnišnico v Siriji. Posnetki kažejo, da je šlo za prepovedane kasetne bombe, ki so jih v preteklosti že pripisali al-Assadu. Rusi zanikajo obtožbe o napadu na civiliste, a žrtev med nedolžnim prebivalstvom je vedno več.

Po poročanju CNN je bil prvi zračni napad Rusov usmerjen v bližino bolnišnice v vzhodni Siriji. Poškodovan ni bil nihče, je povedal domačin. A so se nato vojna letala vrnila. »Bežite, letalo se vrača,« lahko slišimo na posnetku, ki prikazuje dogajanje tik pred eksplozijo. Aktivisti poudarjajo, da gre za dvojni napad. Najprej napadalci udarijo, počakajo na prve odzive, nato pa še enkrat bombardirajo isto točko.

Mnogo ljudi je bilo ubitih v incidentu, ki ga je posnela kamera humanitarne skupine sirske civilne obrambe. Sirsko-ameriško osebje, ki vodi bolnišnico, je za napad okrivilo ruska vojna letala, medtem ko Rusi obtožbe strogo zanikajo.

Rusi poudarjajo, da njihova tarča v operacijah na ozemlju Sirije niso civilisti. Svoje napade so Rusi začeli v septembru, saj s tem želijo pomagati sirskemu predsedniku Bashar al-Assadu v boju proti teroristom.

Zakaj Rusija stopnjuje svoje aktivnosti v Siriji?
To je že tretje poročilo o ruskem napadu na bolnišnico na območju Aleppo v Siriji. Posnetek reševalne ekipe pokaže, da je šlo za kasetno bombo, medtem ko Rusi to zanikajo. Uporabe kasetnih bomb je bil v preteklosti že obtožen tudi režim al-Assada, ki pa je obtožbe prav tako zanikal.

J. F.