Rusi z novimi zračnimi napadi nad Kijev, zaradi pomanjkanja zalog tudi z iranskimi droni

Foto: Twitter

Po navedbah ukrajinskih oblasti so ruske sile v sredo zvečer izvedle nove zračne napada v okolici Kijeva in na jugu države. V prestolnici so se oglasili štirje zračni alarmi, večino brezpilotnih letal pa naj bi prestregle ukrajinske sile. Podatkov o žrtvah in drugi škodi zaenkrat še ni, poroča STA, ki se sklicuje na nemško tiskovno agencijo. Po mnenju vodje ukrajinske obveščevane službe pa Rusiji raket začenja primanjkovati, zato poteka stalno naročanje iz Irana.

Po poročanju lokalnih medijev in regionalnih uradnikov naj bi ruske sile čez noč napadle regijo Kijev. Guverner regije Kijev Oleksij Kuleba ni razkril lokacije napada, je pa dejal, da so reševalci na kraju. Ob objavi posodobitve prek aplikacije za sporočanje Telegram je zapisal: “Rusi ponoči terorizirajo Kijevsko regijo. Na kraju so reševalci in vse interventne službe. Odpravljanje požara in posledic udara še poteka.”

Kijevska mestna državna uprava je v sredo okoli polnoči izdala opozorila o zračnem napadu in prebivalce pozvala, naj poiščejo zatočišče. Ruske sile naj bi napadle tudi jugovzhodno ukrajinsko mesto Zaporožje, kar naj bi bil še en nočni napad. Vršilec dolžnosti župana Zaporožja Anatolij Kurtev je sporočil, da so ruske sile napadle mesto in okolico ter povzročile požar. Del jugovzhodne ukrajinske regije Zaporožje je pod rusko okupacijo, vendar istoimenska regionalna prestolnica ostaja v ukrajinskih rokah.

“Iran Rusiji dobavlja drone kamikaze, s katerimi okupatorji napadajo ukrajinska mesta. Zdaj Iran načrtuje prodajo balističnih raket Rusiji,” so zapisali na Twitterju na profilu Hromadske Int.

Zaporožje je ena od štirih regij, ki jih je delno okupirala Rusija in za katere Moskva trdi, da jih je prejšnji mesec priključila po nezakonitih referendumih, ki so jih Ukrajina in njeni zahodni zavezniki zavrnili kot lažne glasove. V vzhodni regiji Donbas se ukrajinske enote vzdržujejo pred napadi v bližini mest Avdijivka in Bakhmut, kjer so potekali hudi boji, je 26. oktobra poročal predsednik Volodimir Zelenski.

Ruska zaloga raket izčrpana
Po besedah ​​Kirila Budanova, vodje direktorata za obrambno obveščevalno službo Ukrajine, pa Rusiji nevarno primanjkuje raket, s katerimi bi lahko napadla notranjost Ukrajine. V intervjuju za ukrajinsko Pravdo, ki je bil preveden v angleščino, je Budanov dejal, da ima Rusija pripravljeno zalogo iranskih brezpilotnih letal Shahed, vendar jih kupuje v velikih količinah, ker so njene zaloge raket “skoraj izčrpane“, pišejo tuji mediji. “Približno 13 odstotkov ostane za Iskanderje, približno 43 odstotkov za rakete Kalibr-PL, Kalibr-NK in približno 45 odstotkov za rakete Kh-101 in Kh-555,” je povedal Budanov za ukrajinski časopis. “Na splošno je zelo nevarno pasti pod 30 odstotkov, ker gre že v ‘NZ’ [rezervne zaloge]. …”  Zaradi pomanjkanja raket in njihove nizke učinkovitosti in natančnosti so bili prisiljeni uporabiti iranska brezpilotna letala, “tukaj množično uporabljajo Shahed”.

Rusija naroča iranska samomorilska letala
Budanov je dejal, da Rusija ves čas naroča samomorilska brezpilotna letala Iranu, proti ukrajinskim tarčam jih je uporabila okoli 330. Od tega jih je bilo 222 sestreljenih, trdi. Spodnji tvit naj bi prikazoval samomorilsko brezpilotno letalo Shahed-131 iranske izdelave, ki ga Rusi imenujejo Geran-1, ki je bilo sestreljeno nekje v Ukrajini. Nosni stožec brezpilotnega letala se je odlepil in razkril nekaj, kar je videti kot bojna glava z oblikovanim nabojem.

“Rusija zdaj namešča svojo drugo serijo iranskih samomorilskih brezpilotnih letal”, je dejal. Ukrajinski obveščevalci verjamejo, da je Rusija od Irana naročila najmanj 1700 brezpilotnih letal vseh vrst, vendar jih večina še ni bila izdelana, še manj dobavljena, je dejal Budanov, piše The drive.

Rusija uporablja isto taktiko, kot jo je nacistična Nemčija
Rusija obstreljuje civilna stanovanja in infrastrukturo, odkar se je vojna zaostrila 24. februarja, kar dokazuje na tisoče trupel. Toda nedavno je Moskva dala prednost napadom na elektrarne po vsej Ukrajini, pri čemer je z velikimi napadi z raketami in lebdečim strelivom poškodovala več kot tretjino. Oleksandr Kharchenko, vodja raziskovalnega centra za energetsko industrijo, je to označil za največji napad na infrastrukturo po drugi svetovni vojni. “Rusija uporablja isto taktiko, kot jo je nacistična Nemčija poskušala doseči proti Britancem leta 1940,” je dejal Federico Borsari, strokovnjak pri Centru za evropsko politiko in analize. Doslej je uporabila na tisoče balističnih in križarskih raket, vsaka pa stane več milijonov dolarjev. Da bi Rusija še naprej pritiskala na Ukrajino na dolge razdalje, je potrebovala drugo rešitev. Odgovor so našli v množici poceni iranskih “kamikaze dronov”, od katerih je v zadnjih nekaj tednih na desetine napadlo državne elektrarne in bivališča.

Ana Horvat