Rusi že pripravljeni na morebitno vojno v Severni Koreji!

Foto: epa

Vodja Varnostnega sveta razkriva, da Rusije vojna v Severni Koreji ne bo presenetila. Še več, Rusi se že pripravljajo na to!

Eden od scenarijev na Korejskem polotoku, kot si to zamišlja ruska vojska, je vojna na tem področju, zato v primeru, če do tega pride, Rusi ne bi bili “goli in bosi”, je razkril vodja ruskega Varnostnega sveta, ki se zavzema za diplomatsko rešitev krize.

Že tako zaskrbljene Zemljane je namreč to sredo še dodatno vznemiril balistični izstrelek Hwasong-15, ki ga je izstrelila Severna Koreja, in je Pjongjang zatrdil, da je “zmožen uničiti celotno ameriško celino”, prav tako pa tudi opozorilo Washingtona, da je test premaknil svet “bližje vojni”. Posledice neposrednega vojaškega soočenja bi bile namreč lahko katastrofalnih razsežnosti.

Rusi preučujejo, kako bi privarčevali
Vodja ruskega Sveta za nacionalno varnost Nikolay Patrushev je dejal, da Rusi že preučujejo svoje možnosti, če bi se besedno obstreljevanje spremenilo v dejansko. “Pripravljamo izračune, delamo priprave. To nas ne bo presenetilo,” Patrusheve besede povzema Russia Today. “Medtem ko vojnega scenarija ni mogoče izključiti, pa se je treba izogniti vsem stroškom,” je še povedal Patrushev. “Če se dogaja vojaška aktivnost in veste, da nekatere države tega ne izključujejo, lahko sledi vrsta različnih problemov, tudi za nas.” Poudarja pa, da Moskva vidi edino rešitev te krize v diplomaciji.

Najnovejša severnokorejska izstrelitev balistične rakete je ponovno vzpodbudila že tako napete razmere v Severni Koreji, pri čemer so se ameriški funkcionarji spet spopadli z vojaškimi grožnjami. Ob dejstvu, da bi bilo v primeru vsesplošnega vojaškega konflikta s Pjongjangom veliko ljudi ranjenih in ubitih, pa je ameriški senator Lindsay Graham dejal, da Washington žal ne bi imel druge izbire, kot da se poda v to, če se “stvari ne spremenijo”.

Severna Koreja bo izbrisana
Ameriška odposlanka pri Združenih narodih Nikki Haley je ob tem ponovila obljubo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo v primeru napada Severna Koreja izbrisana, “severnokorejski režim bo popolnoma uničen”.

Marjanca Scheicher