Rusija in Severna Koreja sta blizu dogovora glede pošiljke orožja

Vojaška parada, Pjongjang. (Foto: epa)

Rusija si prizadeva obnoviti zaloge orožja s pomočjo Severne Koreje, sporočajo ZDA. Kot še pravijo Američani, pogajanja med stranema napredujejo proti sklenitvi sporazuma o dobavi streliva za različne sisteme, vključno s topništvom. Rusija si prizadeva ohranjati oskrbo vojakov na ukrajinski fronti. Zaupne podatke so razkrili ameriški obveščevalci. 

Medtem ko Pjongjang zanika obtožbe, je Bidnova administracija v sredo, 30 avgusta, sporočila, da je še vedno zaskrbljena, ker se državi pogovarjata o orožju. Domneva se, da je ruski obrambni minister Sergej Šojgu med julijskim obiskom Pjongjanga zahteval več orožja in streliva za Rusijo. Vse od takrat pa so bili sprejeti dodatni ukrepi za zagotovitev orožja iz Severne Koreje. Poleg tega sta si voditelja obeh držav izmenjala tudi pismi, v katerih se zavezujeta k okrepitvi dvostranskega sodelovanja. ZDA so ob tem sporočile, da so še vedno zaskrbljene, ker komunistična diktatura še vedno razmišlja o zagotavljanju vojaške podpore ruskim silam v Ukrajini, poroča Remix News.

Kot še navajajo Američani, imajo sveže informacije, da pogajanja med stranema glede dostave orožja dejavno napredujejo. Spomnimo, da ZDA in EU že dolgo svarita države po svetu glede dobave orožja Rusiji, pri čemer je Kitajska glavna tarča takšnih opozoril zaradi svojih naprednih vojaških zmogljivosti. Ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield je v sredo Rusijo in Severno Korejo obtožila, da se pogajata glede orožarskega posla, kar po njenem krši resolucije ZN-ja, za katere je podala soglasje tudi Rusija. Veleposlanica je pogajanja obsodila kot sramotna. Novo razkritje ameriških oblasti kaže, da se skuša Rusija izogniti sankcijam Zahoda in je nabavila orožje za vojno. Pjongjang je še opozorila, da ZDA spremljajo prizadevanja. 

Domen Mezeg