fbpx

Rusija je le 24 ur stran od vojne. Litvo skrbi hitra mobilizacija ruske vojske

Foto: epa, fotografija je simbolična

Rusija bi lahko samo v 24 urah sprožila napad na baltske države, prihajajo obveščevalna sporočila v Litvo. Živčnost v Litvi, Latviji in Estoniji močno narašča vse od ruskega nasilnega zavzetja Krima leta 2014. 

Litvanska obveščevalna služba opozarja na neverjetno hitrost Moskve pri mobilizaciji vojske in zasedbi baltskih držav, zato zvezi Nato ne preostane drugega, kot da tudi sama tja napoti svoje enote za primer spopada.

Iz podatkov je razvidno, da je Rusija zelo okrepila in prenovila vojaške sposobnosti v ruski eksklavi Kaliningrad, zato bi le predhodno nameščene Natove sile odbile morebitni napad. Strah pred rusko invazijo pa v baltskih državah narašča vse od ruske zasedbe polotoka Krim, piše Express.

Natova pomoč mora čim prej na Baltik
Redno letno poročilo litvanske obveščevalne službe opozarja na vse večjo ogroženost Baltika, zaradi povečane ruske vojaške moči. V ta del Evrope so namestili vojaška letala Su-30 in raketni sistem, ki bi lahko dosegel ladje kjerkoli v Baltskem morju. “To je sporočilo, da mora zveza Nato izboljšati hitrost odločitve,” je litvanski minister za obrambo Raimundas Karoblis ocenil Natov odzivni čas, ki ni tako odziven, kot bi si v Litvi želeli.

Za letos je sicer predviden razpored tisoč Natovih vojakov v vsako od baltskih držav in Poljsko z namenom, da nadomestijo zmanjšanje ameriških enot v regiji. Obrambni minister Karoblis je dejal, da bi raje videli večjo vojaško sposobnost, ki bi temeljila ne samo v pehoti, temveč tudi v zračni obrambi in drugih sistemih, ki bi lahko ubranili morebiten napad. Poleg tega obveščevalci opažajo in svarijo pred ruskimi motnjami radio frekvenc, ki jih uporabljajo Natovi piloti nad Baltskim morjem, ter uporabo ruskih komercialnih in znanstvenih ladij za nadzor morja.

M. P.