fbpx

Rusija ponovno uvedla obvezno nošenje zaščitnih mask na javnih mestih!

V Rusiji na javnih mestih znova obvezuje nošenje zaščitnih mask. (Foto: epa)

Rusija je v torek obnovila obvezo nošenja zaščitne obrazne maske na javnih mestih. Ponovna obveza nošenja obraznih mask prihaja ravno v času, ko se število okužb v največji državi sveta, bliskovito povečuje. Gre za pravilo, ki so ga v Rusiji že uvedli spomladi, julija pa umaknili, ko je bilo ugotovljeno, da se število primerov okužb s kitajskim virusom zmanjšuje. 

Ruska obveza nošenja mask na javnih površinah precej spominja na tisto, ki jo želi uvesti demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, vendar pa slednji priznava, da mu ameriška zakonodaja ne omogoča tolikšne avtoritete. Glavna ruska sanitarna zdravnica Anna Popova je v torek razglasila uredbo o obveznem nošenju mask za vse, ki prebivajo v Rusiji z namenom zaščite dihal na krajih, kjer potekajo množična zborovanja, na javnem prevozu, vključno s taksiji, na parkiriščih in v dvigalih, poroča Breitbart.

Ruska agencija za varnost potrošnikov Rospotrebnadzor pa je podala priporočilo, da so bari in restavracije vsakodnevno zaprti med 23 uro in 6 uro. Omejitve prihajajo le nekaj dni po tem, ko je Moskva uvedla sistem za sledenje stikom, ki zahteva od obiskovalcev restavracij in nočnih klubov, da registrirajo svoje telefonske številke in skenirajo QR kode. V prejšnjem tednu pa je zaostritve uvedel tudi moskovski javni prevoz, ki prepoveduje vstop vsem potnikom brez mask in rokavic.

V Rusiji na javnih mestih znova obvezuje nošenje zaščitnih mask. (Foto: epa)

S Kremlja pa so v ponedeljek sporočili, da je bil v Rusiji zabeležen dnevni rekord, in sicer 17.347 novih primerov okužb s koronavirusom, še posebej zaskrbljujoč pa je hiter porast okužb na ruralnih območjih. Rospotrebnadzor pa je prav tako napovedal, da se bo pandemija verjetno nadaljevala vsaj do poletja, leta 2021. Bidnov poziv k obveznemu nošenju mask, je sicer ena izmed razlik v primerjavi s pristopom, ki ga za boju z epidemijo novega koronavirusa zagovarja aktualni predsednik Donald Trump. Vendar pa Biden priznava, da predsednik ZDA nima pooblastil, da bi zahteval uvedbo takšnega pravila po celotni državi. Biden zato namerava pozvati župane in guvernerje, da na območjih svoje jurisdikcije uvedejo takšno obvezo.

Rusija je bila sicer maja država z drugim najvišjim številom okuženih s koronavirusom na svetu, okužen pa je bil celo tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov in nekateri ministri, a so kljub temu oblasti načrtovale ponovno odprtje države. Uradni podatki so tedaj govorili o skupno 232.243 okuženih osebah v največji državi sveta. Navkljub rastočemu številu okužb, pa je tedaj ruski predsednik Vladimir Putin ukazal ponovno odprtje države. S tem se je končalo dolgotrajno prisilno delopustovanje. Obdobje stroge karantene je takrat sicer trajalo več kot mesec dni.

Domen Mezeg