fbpx

Rusija je zadovoljna z dogovorom med Putinon in Bidnom o nadaljevanju dialoga

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

V Kremlju so zadovoljni s pogovorom med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, vendar vseeno svarijo pred “veliko” napako. Zdi se, da je Washington priznal nekatere pomisleke Moskve povezane z varnostjo, a pravijo, da je dogovor med obema državama še daleč, saj si Zahod želi širitev zveze Nato v države, ki izpolnjujejo pogoje. Nasprotno pa se s tem iz varnostnih razlogov ne strinja Putin, ki si želi pisno zagotovilo, da se Nato ne bo širil v države, ki so bile del nekdanje Sovjetske zveze.

Rusija je dejala, da je zadovoljna z izidom zadnjega konferenčnega klica med predsednikom Vladimirjem Putinom in njegovim ameriškim kolegom Joejem Bidnom. Kljub temu pa so ZDA posvarili, naj se ne zatečejo k nadaljnjim sankcijam, poroča RT.

Kremelj je v izjavi za javnost po četrtkovih pogovorih med obema voditeljema razkril, da je Biden zagotovil Putinu, da ZDA v Ukrajini ne nameravajo namestiti ofenzivnega orožja. Ob tem naj bi predsednik ZDA izrazil željo po razumevanju logike in vsebine ruskih skrbi glede varnostnih jamstev. “Biden je jasno povedal, da ZDA ne nameravajo namestiti ofenzivnega udarnega orožja v Ukrajini,” je medijem povedal Putinov svetovalec za zunanjo politiko Juri Ušakov.

Ameriški predsednik Joe Biden med konferenčnim pogovorom z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom (Foto: epa)

Putin je med 50-minutnim pogovorom ponovno orisal glavna načela ruskih varnostnih zahtev, ki predvidevajo zaustavitev širitev zveze Nato na vzhod. Ruski voditelj je menda poudaril, da bi moral vsak potencialni dogovor z Zahodom vključevati pravno zavezujoča jamstva glede varnosti Rusije, pri čemer je Ušakov poudaril, da se zdi, da je Biden to zahtevo vzel “zelo resno”.

Rusija si od Zahoda želi pisno zagotovitev, da se Nato ne bo širil v Ukrajino in v ostale države, ki so bile del Sovjetske zveze, medtem ko Zahodne države vztrajajo, da je članstvo v Natu odprto za vse države, ki izpolnjujejo pogoje.

Bidnova administracija kljub temu ni želela potrditi, da bi se ameriški voditelj med pogovorom s Putinom zavezal k čemerkoli. “Iz tega pogovora ne bomo delali zaključkov in tukaj pri tem pogovoru zagotovo ni bilo nobenih izjav o namerah. Ne glede na to, smo na tej točki osredotočeni na dejanja in ne na besede,” je še dejal uradnik v Beli hiši po pogovoru med obema voditeljema.

Po novem letu se bodo nadaljevali varnostni pogovori na različnih ravneh
Kremelj je še razkril, da bodo varnostni pogovori potekali v treh formatih: med Moskvo in Washingtonom v Ženevi, na ravni Rusija-NATO v Bruslju in v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi na Dunaju. Dvostranska srečanja se bodo začela 9. januarja.

Konferenčni klic predsednikov se je zgodil zaradi nenehnih napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi Ukrajine. ZDA in njihovi zavezniki so večkrat opozorili na možnost ruske invazije na sosedo, pri čemer so navedli, da Rusija domnevno kopiči vojsko znotraj lastnih meja države. Moskva je špekulacije zavrnila kot neutemeljene in vztraja, da nimajo nobenega namena, da bi napadli Ukrajino.

Putin poziva, da bi lahko sankcije prekinile odnose med ZDA in Rusijo
Biden je pozval Rusijo, naj zmanjša napetosti z Ukrajino, in dal jasno vedeti, da bodo ZDA in zaveznice ter partnerji odločno odgovorili, če bo Rusija spet vdrla v Ukrajino, kot je leta 2014, ko je zavzela Krim. Šlo naj bi predvsem za sankcije, ki bi močno vplivale na rusko gospodarstvo. Putin je Bidnu odvrnil, da bi tovrstne sankcije najverjetneje povsem prekinile odnose med ZDA in Rusijo. “To bo velika napaka, ki bo imela resne posledice,” je še dejal Ušakov in izpostavil, da bi se morali temu izogniti za vsako ceno, tudi na račun prihodnjih generacij.

Sara Rančigaj