fbpx

Rusija kljub ugotovitvam preiskovalcev zavrača obtožbe Nizozemcev glede sestrelitve malezijskega letala

Foto: epa

Rusko zunanje ministrstvo je v ponedeljek na pogovor povabilo nizozemskega veleposlanika v Moskvi in mu izrazilo nezadovoljstvo zaradi ugotovitve mednarodnih preiskovalcev o sestrelitvi malezijskega potniškega letala, ki je julija 2014 z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na vzhodu Ukrajine. 

Mednarodna ekipa preiskovalcev, ki jo vodijo Nizozemci, je minulo sredo objavila ugotovitve o sestrelitvi malezijskega potniškega letala, ki je bilo setreljeno 17. julija 2014 na območju vzhodne Ukrajine v času med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki na območju. Raketa, s katero je bilo letalo sestreljeno, bi naj bila pripeljana iz Rusije in po izstrelitvi odpeljana nazaj. V to sestrelitev bi naj bilo vpletenih okoli 100 ljudi.

Rusija bila neposredno vpletena
Rusko veleposlaništvo je po ugotovitvah preiskovalcev poslalo pojasnilo veleposlaniku Reneeju Jones-Bosu, zakaj rezultati nizozemskih preiskovalcev ne morejo biti zadovoljujoče za Rusijo. Nizozemsko zunanje ministrstvo pa je v zadevi pojasnila videlo priložnost za ponoven poziv Rusiji k sodelovanju, da bi odgovorne privedli pred roko pravice.

Kijev je v odzivu ocenil, da ugotovitve dokazujejo neposredno vpletenost Rusije, Moskva pa jih je označila za pristranske in politično motivirane. Slednja je v preteklosti večkrat ponovila tudi, da za sestrelitvijo stoji Ukrajina.

Tudi nizozemci povabili ruskega veleposlanika
“V želji, da pojasnimo dodatne razloge, zaradi katerih Rusija ne sprejema metod, ki so jih uporabili mednarodni preiskovalci, bo rusko zunanje ministrstvo 3. oktobra povabilo na pogovor nizozemskega veleposlanika v Moskvi,” je danes sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Nizozemsko zunanje ministrstvo pa je v petek na pogovor povabilo ruskega veleposlanika na Nizozemskem zaradi ruskih “neutemeljenih kritik” mednarodnih preiskovalcev.

K. Ž., STA