fbpx

Rusija kmalu tudi uradno teroristična država?

Jedrske konice na vojaški paradi v Moskvi. (Foto: epa)

Kaže, da se bo Ruska federacija kmalu pridružila Severni Koreji, Iranu, Siriji in Kubi  kot uradno priznana teroristična država. Hišna skupina želi Rusijo označiti za teroristično državo. Pet članov predstavniškega doma ameriškega kongresa predlaga zakonodajo, s katero bi Rusijo uradno označili za sponzorko terorizma, s čimer bi se s kongresom znašli v konfliktu z Bidnovim državnim sekretarjem, ki trdi, da ima le on pristojnosti državo označiti za teroristično.

Predlog zakona je pobuda predstavnikov tako demokratov kot republikancev  v Predstavniškem domu ameriškega Kongresa. Ted Lieu, Joe Wilson, Jared Golden, Adam Kinzinger in Tom Malinkowski pravijo, da je »Ruska federacija država, katere vlada je večkrat podpirala dejanja mednarodnega terorizma.«. Če predlog zakona, ki pravi, da je Rusija država, ki sponzorira terorizem, gre skozi oba doma ameriškega Kongresa, bo to predsednika Bidna postavilo v neugoden položaj, ko bo moral tak zakon najbrž tudi podpisati, ne glede na to, da je njegov državni sekretar Anthony Blinken glede njega zadržan.

Državni sekretar ZDA Anthony Blinken. (Foto: wikimedia commons)

“Združene države morajo uporabiti vsa orodja, ki jih imajo, da ustavijo Rusijo pri njeni nasilni agresiji v Ukrajini,” je povedal Lieu. “Rusija podpira akterje, ki izvajajo terorizem proti civilistom po vsem svetu, od Sirije do Ukrajine. Z deklaracijo, da je Rusija sponzor državnega terorizma, ta zakonodaja veča verjetnost, da bi Putin za svojo morilsko vedenje nekoč odgovarjal.”

Senat je sicer v sredo zvečer soglasno sprejel nezavezujočo resolucijo, ki pa ne gre tako daleč kot novi zakon predstavniškega doma. Ukrep senata, ki ga vodita senatorja Lindsay Graham in Richard Blumenthal Blinkina poziva, da Rusijo proglasi za teroristično državo, čeprav resolucija sama tega ne razglaša.

Lindsay Graham (Foto: epa)

Toda oba senatorja, ki sta v začetku tega meseca podarila uokvirjeno kopijo resolucije Volodimirju Zelenskemu v Kijevu, sta jo danes označila za pomembno zmago, saj Blinken vsaj ve, kakšno je stališče senata glede tega vprašanja.

“Nisem si mislil, da pod soncem obstaja vprašanje, ki bi dobilo 100 glasov. Našli smo ga: Rusija je državni sponzor terorizma,” je dejal Graham.

Graham je špekuliral, da je Blinken morda previden pri imenovanju Rusije za teroristično državo zaradi prizadevanj Bidnove administracije za osvoboditev dveh ameriških zapornikov iz Rusije, Brittney Griner in Paul Whelan, kot del zamenjave z Moskvo, ki bi ju zamenjala za trgovca z orožjem Viktorja Bouta.

Če bi Blinken po sprejemu zakonodaje v obeh domovih ameriškega Kongresa Rusijo res razglasil za teroristično državo, bi to imelo pomembne posledice za Rusijo, vključno s sekundarnimi sankcijami za subjekte, ki poslujejo z Rusijo.  Tak razglas bi tudi omogočilo tožbo proti Rusiji na sodiščih v ZDA.

Andrej Žitnik