fbpx

Rusija ne želi premirja v Alepu, temveč “superfiniš”

Prizor iz obleganega Alepa (Foto: epa).

Rusija je od začetka državljanske vojne (2011) v Siriji v ponedeljek že šestič vložila veto na predlog resolucije Varnostnega sveta ZN o Siriji, Kitajska pa petič. Z resolucijo so hotele zahodne države uvesti sedemdnevno premirje v obleganem Alepu in  omogočiti humanitarni dostop.

Ruski veleposlanik pri ZN, Vitalij Čurkin, je želel, da se glasovanje preloži do torka, ker naj bi bili ameriški in ruski pogajalci v Ženevi blizu dogovora o umiku upornikov iz vzhodnega dela Alepa, ki ga oblegajo sile režima Bašarja al Asada in Rusije.

Rusi želijo pridobiti čas in “osvoboditi” čim več ozemlja
Namestnica veleposlanice ZDA Michele Sison je to razglasila za izmišljotino, ker dogovora ni na obzorju, saj se uporniki nočejo umakniti. Rusiji in Kitajski se je proti resoluciji pridružila Venezuela, Angola se je vzdržala, 11 držav članic Varnostnega sveta ZN pa jo je podprlo.

Pri svojem posredovanju v Siriji sta v ponedeljek izgubili življenje dve ruski medicinski sestri med uporniškim obstreljevanjem Alepa, ki je pod nadzorom vladnih in ruskih sil, prav tako je ruski lovec pri pristajanju zgrešil pristajalno stezo na letalonosilki in strmoglavil v Sredozemskem morju.

A. B., STA