fbpx

Rusija odobrila še tretje cepivo proti covid-19!

Mikhail Mishustin (Foto: EPA)

Rusija je v soboto odobrila tretje cepivo proti koronavirusu za domačo uporabo,” je na državni televiziji dejal premier Mikhail Mišustin. Prvih 120.000 odmerkov z oznako CoviVac, ki jih je izdelal Center Chumakov v Sankt Peterburgu, bo marca sproščenih za domačo uporabo, je dodal.

Rusija je že odobrila dve cepivi za COVID-19, vključno s  cepivom Sputnik V, ki ga je razvil moskovski inštitut Gamaleya, po podobnem procesu odobritve. Hitre odobritve so nekatere znanstvenike na Zahodu skrbele, vendar so se cepljenja s tema prvima dvema cepivoma v Rusiji množično začela šele po zaključku poskusov in pokazala uspeh.

Sputnik V je bil odobren avgusta, preizkusi v pozni fazi pa so se začeli septembra. Množično cepljenje se je začelo decembra, potem ko so predhodni rezultati preskusov pokazali, da je cepivo učinkovito 91,4%. “Od takrat je bilo več kot dva milijona Rusov cepljenih z vsaj prvim odmerkom Sputnika V,” je 10. februarja dejal minister za zdravje Mihail Muraško.

Začenja se uvajanje drugega cepiva, ki ga je razvil Inštitut Vector v Novosibirsku. “Danes je Rusija edina država, ki ima že tri cepiva proti COVID-19,” je dejal premier Mikhail Mišustin. Center Chumakov, ki ga je leta 1955 v Sankt Peterburgu ustanovil Mikhail Chumakov, je znan po svojem delu z ameriškim znanstvenikom Albertom Sabinom na vrhuncu hladne vojne, ki je pripeljal do proizvodnje široko uporabljenega cepiva proti otroški paralizi.

Različna vrsta cepljenja

Za razliko od cepiva Sputnik V, ki uporablja modificiran neškodljiv virus prehlada, ki prevara telo v proizvodnjo antigenov, ki pomagajo imunskemu sistemu, da se pripravi na okužbo s koronavirusom, je cepivo CoviVac drugačno cepivo. To pomeni, da je izdelan iz koronavirusa, ki je bil inaktiviran ali mu je bila odvzeta sposobnost razmnoževanja.

Cepivo, ki smo ga razvili …, odraža vso zgodovino ruske, pa tudi svetovne znanosti o cepivih,” je v soboto dejal direktor Centra Chumakov Aidar Ishmukhametov. Po mnenju virologa Alexandra Chepurnova, ki ga navaja prodajalna Lenta.Ru, je prednost v tem, da CoviVac vključuje vse elemente virusa in ustvarja širši imunski odziv, ki bo verjetno zaščitil tudi pred različicami.

Vladimir Putin (Foto: EPA)

Vendar je testiranje ruskih cepiv proti različicam SARS-CoV-2, ki so se pojavile v Veliki Britaniji, Južni Afriki in drugod, v začetni fazi. Predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek odredil pregled ruskih cepiv COVID-19 do 15. marca, da bi ocenil njihovo sposobnost zaščite pred novimi različicami.

Aleš Ernecl