fbpx

Rusija ponoči napadala z iranskimi droni – Kijev ponovno brez ogrevanja in elektrike

Foto: epa

Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so ponoči pretresli novi ruski napadi z raketami in brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. To je bila za Ukrajince že peta zaporedna noč ruskih napadov, potem ko so ti na novoletni konec tedna terjali najmanj štiri življenja, tri v soboto in enega v nedeljo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tokrat so sirene, ki označujejo nevarnost zračnih napadov, v Kijevu zadonele kmalu po polnoči. Prebivalci so se morali zateči v zaklonišča, kjer so ostali približno tri ure, dokler niso oblasti alarma preklicale.

Po navedbah oblasti je Rusija znova napadla z droni šahed iranske izdelave. Med drugim so bili poškodovani balkoni in okna ene od stolpnic v okrožju Desnjanski, pri čemer je bil ranjen 19-letnik, sicer pa je bila glavna tarča napadov znova kritična infrastruktura v mestu. Številni Kijevčani so tako znova ostali brez elektrike in ogrevanja. Ukrajinska zračna obramba je sicer delovala, sestrelila naj bi 20 dronov in raket.

Poleg Kijeva v noči na danes so bile tarče ruskih napadov tudi regije Poltava, Harkov, Doneck, Dnepropetrovsk, Mikolajiv in Herson.

Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je bilo za novo leto v kraju Makijivka v regiji Doneck ubitih 400 ruskih vojakov. Ruska vojska je tokrat, kar je precej neobičajno, priznala žrtve na svoji strani, a ni razkrila, koliko jih je bilo, poroča britanski BBC.

Sara Kovač