fbpx

Rusija pošilja več plina v Nemčijo. Cene v Evropi padajo

Plinovod. (foto: STA / Itar Tass)

Veleprodajne cene plina so včeraj znova padle, potem ko je Rusija povečala količino poslanega plina v Nemčijo. Evropa upa, da bo Rusija držala obljubo in poslala v Evropo dovolj plina, da pozimi ne bo pomanjkanja.

Rusija je  v ponedeljek po plinovodu Yamal ponovno začela črpati plin v Nemčijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je državni plinski družbi Gazprom ukazal, naj poveča količino izvoza v Evropo, ko bodo ruski rezervoarji plina polni. Rusija zagotavlja tretjino plina, ki potrebuje Evropa.

Čeprav so se veleprodajne cene v državah Evropske unije znižale, analitiki menijo, da bo nadaljne znižanje cen odvisno od tega, ali bo Rusija v prihodnje pošiljala še več plina in kako mrzla bo prihodnja zima. »Dokler ti pomisleki ne izginejo, bodo cene ostale visoke,« je dejal Trevor Sikorski, analitik Energy Aspects.

Dmitry Marichenko, višji direktor pri bonitetni agenciji Fitch, je dejal, da bi moral Gazprom vsak dan v Evropo načrpati približno 170 milijonov kubičnih metrov plina, kar je približno za tretjino več kot pošilja zdaj. »Za pošiljanje te količine plina bi moral Gazprom uporabiti poleg plinovoda Yamal in Severni tok 1 tudi plinovod, ki je napeljan skozi Ukrajino,« je dodal Marinchenko.

Rusija je zanikala, da zadržuje dobavo plina Evropi kot pritisk na nemško vlado, da bi odobrila plinovod Severni tok 2 pod Baltskim morjem. Nemčija ima za odobritev plinovoda časa do začetka januarja.

Cena plina so se letos zvišale zaradi različnih dejavnikov, med njimi kombinacija nizkih zalog in večjega povpraševanja kot posledica okrevanja gospodarstva po sprostitvi omejitev zaradi Covida-19.

Jože Jan