fbpx

Rusija preprečuje nadaljevanje preiskave o uporabi kemičnega orožja v Siriji

Žrtev napada s kemičnim orožjem, v katerem je umrlo 58 ljudi (foto: epa)

Rusija je z drugim vetom v 24 urah preprečila nadaljevanje dela edini uradni skupini, ki preiskuje napade s kemičnim orožjem v Siriji. Potem ko je v četrtek v VS ZN dala veto na ameriški predlog resolucije, je v petek z vetom preprečila tudi sprejem japonskega predloga, po katerem bi  skupini mandat podaljšali za 30 dni s ciljem, da bi dosegla kompromis.

Nestalna članica Varnostnega sveta ZN Japonska je predlog resolucije vložila, potem ko je stalna članica Rusija v četrtek dala veto na ameriški predlog resolucije, s katero bi za leto podaljšali delo Skupnega preiskovalnega mehanizma (JIM), drugi ruski predlog resolucije pa ni dobil zadostne podpore.

Japonski predlog naj bi omogočil več časa za dosego kompromisa, ki bi omogočil nadaljevanje dela JIM, skupine preiskovalcev Združenih narodov in Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), pri ugotavljanju odgovornih za smrtonosne napade s kemičnim orožjem v Siriji. Japonski predlog resolucije je podprlo 12 od skupno 15 članic VS ZN. Kitajska se je glasovanja vzdržala, Bolivija pa je glasovala proti.

Rusija dala veto že na 11 resolucij o Siriji, kjer v šestletni vojni podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada
Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je po glasovanju poudarila, da Rusiji ni v interesu, da bi z drugimi članicami VS ZN našla skupna izhodišča za rešitev skupine JIM. Prepričana je, da Moskva ne bo pristala na noben mehanizem, ki bi lahko osvetlil uporabo kemičnega orožja njenega zaveznika, sirskega režima. “To je tako preprosto in sramotno,” je dodala.

C. Š.