Rusija priznala: Visoka koncentracija radioaktivnega rutenija je prišla nad Evropo

Foto: iStock

Ruska meteorološka agencija Rosgidromet je priznala, da je bila konec septembra v nekaterih predelih Rusije zaznana izjemno visoka koncentracija rutenija-106, kar pritrjuje navedbam nekaterih evropskih agencij za nadzor radioaktivnosti.  

Po navedbah Rosgidrometa je bila najvišja koncentracija radioaktivnega rutenija zabeležena v vasi Argayash na jugu Urala, ki se nahaja 30 kilometrov stran od nuklearnega kompleksa Mayak, kjer je bila leta 1957 jedrska nesreča, zdaj pa je to kraj za shranjevanje jedrskega goriva.

Foto: iStock

Zabeležen je bil v vseh evropskih državah
Trditev, da je bila med 25. septembrom in 1. oktobrom res velika koncentracija nad vasjo Argayash, potrjuje statistični podatek, da je bila v takratnem obdobju koncentracija rutenija kar 986-krat višja kot mesec pred tem. Po navedbah ruske agencije je bil nato rutenij-106 zabeležen v ruskem Tatarstanu in na jugu Rusije, po 29. septembru pa je tudi v vseh evropskih državah, vse od Italije do severnega dela Evrope.

Ruski Greenpeace je že pozval rusko državno podjetje Rosatom, ki se ukvarja z jedrsko energijo, naj opravi natančno preiskavo o tem, kaj se je zgodilo v Mayaku.

N. Ž.