fbpx

Rusija priznava, da je stisnjena v kot

Četrti krog pogajanj med Rusijo in Ukrajino v Istanbulu (foto: epa)

Po 34 dneh ruska invazija v Ukrajini še vedno traja in je doslej terjala na tisoče življenj, ocenjujejo, da med njimi tudi življenja 144 otrok. Po zadnjih podatkih naj bi iz države pobegnilo več kot 3,8 milijona ljudi, ujetih pa je bilo okoli 160 tisoč, v teku je tudi odpiranje treh novih humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz obleganih mest. V upanju na premirje sta Rusija in Ukrajina doslej izvedli tri kroge osebnih pogajanj 28. februarja, 2. marca in 7. marca, vendar dokončne diplomatske rešitve doslej nista našli. Danes se je pričel novi krog pogajanj, tokrat na turških tleh. Ukrajinska delegacija je danes prispela v Turčijo na 4. krog mirovnih pogajanj z Rusijo, katerih glavni cilj je zagotavljanje premirja.

Rusija bo v Ukrajini drastično zmanjšala svojo vojaško aktivnost v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, so po današnjih rusko-ukrajinskih pogajanjih v Istanbulu sporočili na ruski strani. Na ukrajinski so medtem povedali, da je možno tudi srečanje obeh predsednikov, Vladimirja Putina in Volodimirja Zelenskega.

 • Ukrajina je danes sporočila, da je ponovno odprla humanitarne koridorje za evakuacijo civilistov z območij spopadov. Do odprtja koridorjev prihaja dan po premoru zaradi domnevnih poročil o možnih ruskih napadih. Odprli naj bi tri koridorje, med drugim iz Mariupolja. Ukrajino je medtem po podatkih ZN zapustilo že 3,9 milijona ljudi.
 • Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek na novinarski konferenci dejal, da se ne bo opravičeval in ne bo vzel nazaj besed, ki jih je v soboto v Varšavi izrekel o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Znova je pojasnil, da ne zagovarja spremembe režima v Rusiji. Biden je v soboto razburil z izjavo, da Putin ne sme ostati na oblasti v Rusiji, kar je sprožilo razlage, da ameriški predsednik zagovarja odstranitev ruskega s položaja. “Izrazil sem moralno ogorčenje, ki ga čutim do tega človeka. Nisem izražal spremembe v politiki,” je v ponedeljek pojasnil Biden, ko je odgovarjal na vprašanja novinarjev po predstavitvi predloga proračuna za leto 2013. “Če bo nadaljeval na poti, na kateri je sedaj, bo postal svetovni izobčenec,” je Biden še dejal o Putinu.

Foto: epa

 • Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je nagovoril delegate pred začetkom mirovnih pogajanj, po poročanju Reutersa pa je izrazil upanje, da bo srečanje koristno za vpletene države in celotno regijo. Pozval je k takojšnji prekinitvi ognja in oba predsednika označil za prijatelja. Povedal je tudi, da bi napredek v pogajanjih v Istanbulu lahko utrl pot za srečanje dveh voditeljev Ukrajine in Rusije, ki ga je Turčija tudi pripravljena gostiti. Ukrajinska televizija poroča, da so se mirovna pogajanja v Istanbulu začela s “hladno dobrodošlico brez stiska roke” , čeprav ni jasno, ali so bili novinarji temu priča ali pa so bili le obveščeni, da je tako. Mihail Podoljak, politični svetovalec predsednika Zelenskega, je na Twitterju dejal, da delegacije razpravljajo o “osnovnih določbah pogajalskega procesa. Delegacije vzporedno delajo na celotnem spektru spornih vprašanj.”

 • Pričel se je četrti krog pogajanj v Istanbulu, kjer je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pozval k takojšnji prekinitvi ognja. Kremelj vztraja, da bo z vojno Rusija prenehala takoj, ko bo Ukrajina zavrnila pridružitev Natu, pri čemer bi ukrajinski predsednik pristal na kompromis. Pogajanj se je udeležil tudi oligarh Roman Abramovič, ki naj bi ga kot ukrajinskega pogajalca na enem od pogajanj domnevno zastrupili, saj je po poročanju tujih medijev kazal znake zastrupitve. Iz tega razloga je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba  ukrajinskim pogajalcem naročil, naj med pogajanji z Rusi ne jedo ali pijejo.
 • Dimitrij Peskov je priznal, da je Zahod s sankcijami in širitvijo Nata Kremelj potisnil v kot. Sankcije je Peskov označil za zelo sovražne, vse to pa naj bi dajalo občutek, da je Rusija v vojni z ZDA in njenimi zahodnimi zavezniki. Ob tem je dejal tudi, da je to faza vojne Zahoda proti Rusiji in da trenutno sicer ne razmišljajo o uporabi jedrskega orožja, saj to za dosego njihovih vojaških ciljev ni potrebno. Predsednik ukrajinske verhovne rade Ruslan Stefančuk je v svojem govoru pred predsedniki parlamentov EU zaprosil za uvedbo novih sankcij proti Rusiji, saj, kot je dejal, so “potrebne nove in nove sankcije, da se zlomi hrbtenica zločinskega ruskega režima,” je dejal Stefančuk v videonagovoru na konferenci predsednikov parlamentov držav članic EU na Brdu pri Kranju. “Potrebujemo najmočnejše sankcije proti Rusiji. Potrebujemo vojni material, vojno pomoč”.

  Peskov pravi, da se zdi, kot da Rusija bije vojno z ZDA in njenimi zahodnimi zaveznicami. (Foto: Twitter)

 • V zadnjem ukrajinskem poročilu je vojska objavila novico o uspešnih protinapadih. Uspešno naj bi ubranili sedem ruskih napadov, medtem ko naj bi Rusija še naprej napadala in poskušala popolnoma uničiti infrastrukturo in stanovanjska območja ukrajinskih mest, so sporočili iz ukrajinskega generalštaba oboroženih sil. Takšni napadi se nadaljujejo v začasno okupiranih regijah Kijev, Zaporožje, Černihiv, Herson in Harkov, ruske čete pa še naprej terorizirajo civilno prebivalstvo, so sporočili. V sedmih napadih naj bi uničili 12 ruskih tankov in 10 bojnih vozil. Ukrajinske zračne sile naj bi v ponedeljek zadele tudi 17 zračnih tarč vključno z 8 letali, 3 helikopterji, 4 UAV in 2 križarskima raketama, poroča Guardian. Teh trditev ni preveril. Britansko obrambno ministrstvo je objavilo svoje zadnje poročilo o razmerah v Ukrajini, v katerem trdi, da ukrajinske sile še naprej izvajajo lokalizirane protinapade zunaj Kijeva.
 • Nemčija po besedah generalnega direktorja E.ON Leonhard Birnbaum ocenjuje, da bodo za neodvisnost od ruskega plina potrebovali tri leta. V tem času bi lahko organizirali alternativno oskrbo s plinom, priznal pa je, da bi brez dobave ruskega plina nemško gospodarstvo utrpelo ogromno škodo, ki se ji želijo izogniti, prav tako pa je opozoril na  na sekundarne učinke zaradi pomanjkanja komponent in surovin v različnih nadaljnjih panogah.
 • Japonski generalni sekretar Hirokazu Matsuno je v torek dejal, da bodo od japonskih podjetij zahtevali, da zavrnejo morebitno rusko zahtevo po plačilu v rubljih za gospodarske transakcije, zlasti v energetskem sektorju. Japonska je tudi napovedala, da bo s 5. aprilom prepovedala izvoz luksuznega blaga v Rusijo, je sporočilo ministrstvo za gospodarstvo, trgovino in industrijo. Med prepovedanimi predmeti so luksuzni avtomobili, motorna kolesa, alkoholne pijače, kozmetika, modni predmeti in umetniška dela, so sporočili z ministrstva.

  170.000 ljudi še čaka na evakuacijo iz Mariupolja. (Foto: Twitter)

 • Medtem so v obleganem pristaniškem mestu Mariupolj razmere po navedbah Kijeva “katastrofalne”, saj naj bi po ukrajinskih navedbah umrlo okoli 5000 ljudi, število pa bi bilo lahko še mnogo višje. O uničenju poročanju tudi iz drugega največjega mesta Harkov, ki je za zdaj deležen oskrbe. Znova se krepijo tudi spopadi v okolici Kijeva. Ukrajina svari pred veliko humanitarno krizo. Od začetka ruske invazije pred štirimi tedni in pol naj bi v mestu umrlo najmanj 5000 ljudi. V mestu “je bilo pokopanih okoli 5000 ljudi, vendar so se pokopi pred desetimi dnevi ustavili zaradi nenehnega obstreljevanja”, je za francosko tiskovno agencijo AFP po telefonu povedala svetovalka ukrajinskega predsednika Tetjana Lomakina, pristojna za humanitarne koridorje.

Na četrtih mirovnih pogajanjih bo pogovor potekal osebno prvič po dveh tednih. Kijev poziva k premirju, vendar pod pogojem, da ohrani ozemlje in suverenost, pri čemer je Dmitro Kuleba pripomnil: “Ne trgujemo z ljudmi, zemljo ali suverenostjo.” Svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva Vadim Denisenko je dejal, da dvomi v napredek, s čimer se je strinjal tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov, saj dosedanja pogajanja niso obrodila sadov, meni pa, da je pomembno, da se vse odvija osebno, na štiri oči.

Tanja Brkić