fbpx

Rusija: Turki načrtujejo invazijo v Sirijo

Vir: EPA

“Beležimo vse več znakov, da v Turčiji potekajo intenzivne priprave na vojaško invazijo na območje suverene države Sirije”, je oznanil predstavnik ruskega ministrstva za obrambne zadeve, major general Igor Konashenko. 

Konoshenko je svoje obtožbe podkrepil s posnetki, ki prikazujejo, kako turška vojska s samohodnimi artilerijskimi enotami obstreljuje sirska naselja na severu pokrajine Latakija, poroča RT. Zaradi tega naj bi Turki tudi odpovedali dogovorjeni opazovalni let ruskega letala, saj niso hoteli, da bi ruska vojska o tem zbrala dokaze, trdi Konashenko.

Spor med nekdanjima zaveznikoma
Obtožbe predstavljajo še dodatno poslabšanje odnosov med že tako ali tako sprtima stranema. Odnosi med nekdanjima zaveznikoma so se v največji meri poslabšali, ko je Turčija je pred časom sestrelila rusko letalo, ki je za kratek čas vdrlo v turški zračni prostor na jugu države. Od takrat naprej si državi podajata obtožbe o tem, kdo v večji meri rešuje situacijo v Siriji in kdo skrivoma pomaga skrajnežem.

Na obtožbe Moskve se je že odzval turški premier Ahmet Davutoglu, ki je opozoril, da je zaradi zadnjih napadov Asadovih režimskih sil ob pomoči Rusije z območja Alepa na severu Sirije zbežalo na deset tisoče novih beguncev. Večina jih beži proti Turčiji, je Davutoglu opozoril danes v Londonu, kjer poteka donatorska konferenca za Sirijo. Kot je še dodal, so podporniki Asada prav tako kot Asad sam krivi “vojnih zločinov”, kar je očitno letelo na Rusijo.

V Londonu so poleg tega vse glasnejše kritike, da so zaradi ofenzive sirskih vladnih sil in milic ob podpori ruskih letal na območju Alepa morali prekiniti mirovna pogajanja, ki so pod okriljem ZN potekala v Ženevi. ZDA in Francija sta Asadu in Rusiji očitala “torpediranje” pogajanj, ki naj bi se sicer nadaljevala predvidoma 25. februarja.

Ž. K., STA