fbpx

Rusija: Uspešna nepremičninska agentka se je pridružila islamu in ugrabila svojega štiriletnega sina

Daria Itsankova, njen sin David (Foto: Twitter)

Vedno več pripadnikov muslimanske vere stopa na stran džihadistov, oblasti po svetu pa si zatiskajo oči pred to problematiko, namesto da bi združile moči in spodbudile različne študije ter raziskave na to temo. V javnost je prišla zgodba o uspešni nepremičninski agentki, ki je, preden se je pridružila Islamski državi, poleg službe pisala pravljice za otroke. Stvari so se za družino 38-letne Darie Itsankove obrnile na glavo, ko se je začela zanimati za islam. Ugrabila je svojega štiriletnega sina in se z njim preselila v Sirijo.

Itsankova je pred sedmimi leti, iz hiše njegovega očeta, ugrabila njenega edinega sina Davida, ki je bil takrat star štiri leta. S sinom je nato pobegnila najprej v Rusijo, od tam pa v republiko Dagestan in nato v Sirijo. Zdaj je, po poročanju Jihad Watcha, David star že 10 let in živi s svojo polsestro nekje v Iraku. Mož Darie Itsankove ja za RT Russian izjavil, da se z veliko žalostjo spominja dneva, ko je njegova žena postala del uporniške skupine na Severnem Kavkazu in kasneje pobegnila skupaj s skupino Islamske države. “Preprosto nisem mogel verjeti, da se je to zgodilo. Ko sva se spoznala je bila povsem druga oseba,” je izjavil.

Leto 2008 je bilo za Itankovo težavno, saj so jo nekatere njene stranke obtoževale goljufije pri njenem delu. Da bi obrnila novi list v svojem življenju, se je preselila v Aleksandrov, mesto, ki je od Moskve oddaljeno 120 kilometrov, kjer so živeli starši njenega moža Mikhala. Takrat je Mihail odšel v Soči, kjer je delal že skoraj leto dni. Ko se je leta 2010 vrnil domov, mu je žena zaupala, da se je spreobrnila v muslimansko vero. “Temu nisem namenjal posebne pozornosti, dokler ni začela nositi hidžaba in opravljati vsakodnevne muslimanske molitve,” je povedal za RT.

“Nekega dne, ko sem prišel domov, pa sem na mizi našel sporočilo, da sta se s sinom preselila v drugo stanovanje in me zapušča,” se je spominjal Mikhail. “Ker se je to zgodilo ravno 1. aprila, sem mislil, da je to morda kakšna neslana šala,” je dejal. Itankova pa se je s sinom preselila k moškemu muslimanske vere, ki je Davida pretepal, ga prisilil, da se uči arabskega jezika in mu prepovedal peti, risati ter brati.

Ruska policija ne želi ukrepati
Leta 2011 je staršem Mikhaila uspelo odpeljati fanta stran od matere, ki je imela pravico občasno obiskati svojega sina. Pri njenem zadnjem obisku je domnevno ugrabila Davida in odšla v Mahačkalo, glavno mesto Ruske republike Dagestan. Ko je Mikhail za pomoč prosil policijo, niso hoteli ukrepati, saj je bil deček s svojo materjo.

N. Š.