fbpx

Rusija znova obsojena pred ESČP zaradi kršitev človekovih pravic ruskemu disidentu Navalnemu

Alexei Navalny (Foto: epa)

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes presodilo, da je Rusija kršila človekove pravice ruskega opozicijskega voditelja in kritika predsednika Vladimirja Putina Alekseja Navalnega, ko je bil večji del leta 2014 v hišnem priporu. Navalni je razsodbo označil za zmago, Moskva pa za nepričakovano odločitev.

Navalni je bil od februarja 2014 v hišnem priporu, ko je potekala preiskava proti njemu in njegovemu bratu zaradi obtožb o poneverbi več milijonov rubljev. Sodišče v Strasbourgu je presodilo, da je bil namen hišnega pripora, kot tudi drugih ukrepov, “omejiti njegove javne dejavnosti”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omejitve, vključno s tistimi glede komunikacij, so bile nesorazmerne z obtožbami,” so poudarili na sodišču ter ocenili, da je Moskva kršila evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ko gre za pravico do svobode in varnosti ter svobodo izražanja. Moskvi so naložili, da mora Navalnemu plačati 20 tisoč evrov odškodnine in 2.665 evrov sodnih stroškov.

Rusija ponavlja kršenje človekovih pravic
Navalni je razsodbo pozdravil kot zmago, ki bo imela “pomemben vpliv na tiste v Rusiji, ki so ves čas izpostavljeni tovrstnemu brezzakonju“. Navalni je zaradi lažne obtožbe o poneverbi skoraj 27 milijonov rubljev, ki naj bi jo izvedla z bratom Olegom, ko sta opravljala storitve dostave za podjetje Yves Rocher, skoraj vse leto 2014 preživel v hišnem priporu. Decembra istega leta je bil v zadevi obsojen na pogojno zaporno kazen, njegov brat Oleg pa na tri in pol leta zapora, ki jo je tudi prestal. Oba sta krivdo zanikala in trdila, da gre za politično motivirane obtožbe. ESČP je že leta 2017 presodilo, da je bila razsodba v tej zadevi neutemeljena, in odredilo, da mora Moskva bratoma plačati več deset tisoč evrov odškodnine.

Foto: epa

Novembra lani pa je obsodilo Rusijo zaradi večkratnih aretacij Navalnega. Presodilo je, da je pri sedmih aretacijah med letoma 2012 in 2014 Moskva vodji opozicije kršila pravico do varnosti, poštenega sojenja in svobode združevanja. To je tako bila že tretja razsodba, v kateri je ESČP obsodil Rusijo zaradi kršitve človekovih pravic Navalnega, poroča STA. Do nje prihaja v času, ko je vse bolj vprašljivo, ali bo Rusija ostala članica Sveta Evrope, katere del je tudi sodišče v Strasbourgu.

C. Š.