Ruska ladja za podvodne operacije opažena v bližini eksplodiranega plinovoda Severni tok

Ruska ladja, ki se je v času diverzije premikala okoli območja plinovoda. (Foto: Socialna omrežja)

Mesece potem, ko je nekdo namenoma z eksplozivom na ceveh plinovodov onemogočil zloglasna Severni tok 1 in Severni tok 2, je še vedno zavito v tančico skrivnosti, kdo je sabotažo povzročil. Luknje, iz katerih plin še vedno uhaja v Baltik, sicer raziskuje preiskovalna ekipa nemškega zunanjega ministrstva. Po preliminarnih ugotovitvah najverjetneje ne gre za nesrečo, temveč za namerno sabotažo, ki bi jo lahko zaradi kompleksnosti izvedel le “državni akter”. Zdaj se pojavljajo namigi, da so Rusi plinovod razstrelili sami. 

Spomnimo, lani septembra se je zgodila sabotaža plinovodov, ki dovajajo plin iz Ruske federacije po Baltskem morju do evropskih držav. Možno je, da bosta tako Severni tok 1 kot Severni tok 2 za vedno izgubljena, saj jima grozi predvsem morska voda. Ta bo kaj kmalu razjedla njuno notranjost do te mere, da bosta obe poškodovani cevi  nepopravljivi. Družba Severni tok AG, ki upravlja tako s Severnim tokom 1 in 2, ta trenutek zaradi povzročene škode ne more napovedati, kdaj bo plinovod ponovno v delujočem stanju, če sploh kdaj.

Sumljivi manevri ruske ladje
Potem, ko so Danci objavili fotografije s kraja eksplozije, so zdaj prišli na dan prišli še podatki o gibanju ruskih ladij v času diverzije na Severni tok. Ladja ruske mornarice, specializirana za podmorniške operacije, je bila namreč fotografirana pred eksplozijami v bližini cevovodov Severni tok. Podmorniško reševalno plovilo SS-750 so fotografirali v Baltiku štiri dni pred še vedno nepojasnjenimi eksplozijami. SS-750 je ponavadi opremljena z globokomorsko podmornico AS-26, ki bi lahko bila uporabljena tudi za podvodne sabotaže.

Foto: epa

Tožilec, ki vodi švedsko preiskavo o sabotaži, je potrdil obstoj doslej javnosti neznanih fotografij. “Seznanjen sem z informacijami od prej … To za nas niso nove informacije,” je v petek dejal Mats Ljungqvist.

Fotografija iz zraka, ki jo je septembra objavilo dansko obrambno ministrstvo, prikazuje mesto puščanja plinovoda Severni tok. Državni akter je še vedno glavni osumljenec za sabotažo Severnega toka, pravi preiskovalec. “Danska vojska je potrdila, da je bilo 26 fotografij ruske ladje posnetih z danskega patruljnega čolna v coni, vzhodno od Bornholma 22. septembra 2022,” je dejal Information in dodal, da so bile fotografije tajne. Danska vojska se ni odzvala na prošnjo AFP za komentar. Ljungqvist je dejal, da ne more komentirati pomena fotografij za švedsko preiskavo, pri čemer je poudaril, da so “zaupne”.

Sedem mesecev po spektakularnih eksplozijah na plinovodih Severni tok 1 in 2 kljub kazenskim preiskavam v državah, ki mejijo na poškodovani del plinovodov, Nemčiji, Švedski in Danski, še ni ugotovljeno, kdo je odgovoren.

Ameriški uradniki so trdili, da je bila kriva proukrajinska skupina
New York Times je marca poročal, da so ameriški uradniki videli nove obveščevalne podatke, ki kažejo, da je odgovorna “proukrajinska skupina” brez vpletenosti ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Nemško tožilstvo je nato sporočilo, da so preiskovalci januarja preiskali ladjo, za katero sumijo, da je prevažala eksploziv, uporabljen v eksplozijah.

Marca je Ljungqvist dejal, da “še vedno ni jasno”, kdo stoji za sabotažo, in jo označil za “zapleten primer”. “Naša primarna predpostavka je, da za tem stoji država,” je dejal. Nekdanji danski obveščevalni častnik, ki je postal analitik, Jacob Kaarsbo, je za Informacijo povedal, da prisotnost SS-750 na območju “osvetljuje dogajanje v regiji v preteklih dneh”.

Potrditev je bila še posebej zanimiva, “ker vemo, da je Rusija  sposobna izvesti takšno operacijo”, je dejal.

Andrej Žitnik