fbpx

Ruska letala tokrat vendarle napadla tudi Islamsko državo?

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice naj bi ruska letala tokrat dejansko napadla položaje Islamske države. V minulih dneh je namreč zahod Moskvi očital, da ne obstreljuje skrajnih islamistov, pač pa zmernejše upornike proti režimu al-Asada.

Ruska letala naj bi ponoči uničila položaje IS v centru in pa zahodno od Rake, mesta, ki velja za nekakšno prestolnico džihadistov Islamse države. Po navedbah ruskega obramnega ministrstva, naj bi ruska letala uničila več tarč, med njimi poveljniško postojanko Islamske države v bližini Rake ter v provinci Idlib tabor za urjenje skrajnežev in skladišče streliva.
V petek naj bi poleg tarč IS, Rusi zadeli tudi rivalsko skupino IS, z Al Kaido povezano Fronto al Nusra.

Medtem pa so zahodne zaveznice v boju proti Islamski državi Moskvo pozvale, naj takoj preneha z bombardiranjem sil zmerne opozicije režimu Bašarja al Asada. Kot je danes opozoril britanski obrambni minister Michael Fallon, le eden od 20 ruskih napadov dejansko cilja borce Islamske države. Po večini ruska letala napadajo opozicijske upornike, ki se borijo proti Asadovi vojski. Med žrtvami naj bi bilo tudi veliko civilistov.