fbpx

Ruska manekenka: “Putin me je želel ubiti s strupom za podgane”

Ruski predsednik Vladimir Putin (vir: twitter)

Še preden so preiskovalci uspeli razjasniti okoliščine marčevske zastrupitve zakoncev Skripal z živčnim strupom, angleški Salisbury že pretresa nov incident. Ruska manekenka namreč trdi, da so ju s partnerjem po naročilu Kremlja želeli ubiti s podganjim strupom.

30-letna manekenka Anna Shapiro trdi, da sta se z možem, 42-letnim Alexom Kingom, prejšnjo nedeljo odpravila na večerjo v lokalno restavracijo v Salisburyju, kjer se je zgodil incident. Po zaključku obroka se je njen mož začel počutiti slabo, po petnajstih minutah pa je doživel napad. Kmalu zatem je postalo slabo tudi njej in je omedlela. Shapirova se spomni, da so jo v bolnišnico odpeljali skupaj z natakarjem, kjer sta se morala sleči in stuširati pred preiskavami, ki jih je opravilo medicinsko osebje v zaščitnih oblekah. Povedala je še, da so njenega partnerja, ki ga po incidentu ni več videla, v bolnišnici dali v umetno komo, odpeljali so ga tudi z drugim rešilcem. Sama je bolnišnico zapustila v ponedeljek, od takrat pa biva v bližnjem hotelu pod stalno policijsko zaščito. Shapirova, ki se sicer ukvarja tudi z organizacijo dogodkov, pravi, da je glede stanja svojega moža, ki se je medtem že prebudil iz umetne kome, optimistična, čeprav je še vedno v življenjski nevarnosti. Pravi še, da jo je bilo strah in si je želela zapustiti London.

Manekenka za incident obtožuje Putina
Shapirova je prepričana, da za napadom stoji ruski predsednik Vladimir Putin, saj je prepričana, da ruska obveščevalna služba misli, da je vohunka. Shapirova je namreč leta 2006, po tem, ko je zapustila Rusijo, postala izraelska državljanka, v London pa se je preselila leta 2008. Njenemu odhodu iz Rusije je nasprotovala njena družina, potem ko se je javno odpovedala državi svoje družine ter Putinu kot predsedniku, pa je v družini povzročila dodatno jezo. Od takrat je prejela grožnje s smrtjo od nekoga, ki se je predstavljal za njenega očeta. Njen oče je bil sicer general v ruski vojski, prav tako pa je igral za ruski vojaški orkester.

Anna Shapiro (Foto: Daily Mail)

Policija dogodek še preiskuje
Viri iz varnostnih služb pravijo, da so napadalci zastrupitev verjetno izvedli s strihninom, bolj znanim kot strup za podgane. Policija iz Wiltshira, ki pojasnjuje, da razloge za dogodek še preiskujejo, pravi tudi, da bodo glede na nedavne dogodke na tem območju preverili tudi, če sta bila zakonca v stiku z živčnim strupom novičok.

J. Ž.