fbpx

Ruska Mata Hari moderne dobe Natove častnike zvlekla v posteljo na razvratnih zabavah

Ruska agentka (Foto: FB Marco Baldassarre/FB ruske agentke)

Protagonistka najbolj senzacionalne obveščevalne operacije, ki jo je Rusija izvedla v Italiji, je Maria Adela Kuhfeldt Riviera. Več let se je infiltrirala med osebje Natove baze in Šeste ameriške flote z bazo v Neaplju. Italijanski časopis La Repubblica, preiskovalni novinarji spletne strani Bellingcat, nemški tednik Der Spiegel in The Insider so deset mesecev rekonstruirali dogodek.

Čeprav je Maria Adela stara trideset let, se je obnašala kot starejša vdova iz visoke družbe, zapeljivega videza, ki govori šest jezikov in oblikuje nakit.

Eksotično ime Maria Adela seveda ni bilo njeno. Preiskava Bellingcata iz leta 2018 je pomagala razkriti, da je bila njena resnična identiteta Olga Kolobova, agentka ruske obveščevalne službe GRU. Gre za obveščevalno službo, ki jo povezujejo s poskusom atentata na nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala z živčnim strupom novičok v britanskem mestu Salisbury. Z istim strupom so poskušali ubiti bolgarskega trgovca z orožjem Emiliana Gebreva.

Prodajala je zgodbo o neznanem nasilnem očetu
Novinarji so Mario Adelo izsledili zaradi potnih listov, ki jih je uporabila pri vstopu v Italijo. Po navedbah Bellingcata številne objave med letoma 2009 in 2011 na družabnih omrežjih, ki prikazujejo Mario Adelo na fotografijah drugih ljudi, razkrivajo, da je bila tedaj na Malti in v Rimu. Novinarji so intervjuvali več ljudi, ki so bili povezani z Mario Adelo, ena od njih pa je bila Marcelle D’Argy Smith, nekdanja urednica britanske izdaje revije Cosmopolitan. Smithova prebiva na Malti in je postala prijateljica z Mario Adelo. Povedala je, da je ta tedaj živela na Malti s svojim partnerjem, a se je v nekem trenutku preselila v Ostio blizu Rima, da bi obiskovala ure gemologije. Pripovedovala ji je, kako poskuša pridobiti potni list od očeta, ki je Nemec.

Po več intervjujih Natovih uradnikov in znancev je postalo jasno, da je vsem prodajala zgodbo, da je bila rojena v perujskem mestu Callao. Njena perujska mati samohranilka je leta 1980 z njo potovala v Sovjetsko zvezo, da bi se udeležila olimpijskih iger. Vendar je tam prejela nujno sporočilo, da se mora vrniti in pustila malo Marijo Adelo pri sovjetski družini. Trdila je, da je odraščala v Rusiji in imela težaven odnos s svojim nasilnim očetom. V resnici je njen oče dekan vojaške fakultete, polkovnik s številnimi nagradami v domovini in tujini. Agenti GRU sicer pogosto za svoje misije rekrutirajo sinove in hčerke častnikov.

Foto: Instagram ruske agentke

Kariera ruske vohunke je v Neaplju cvetela. Najprej je odprla butik z nakitom in luksuznim blagom, za katerega se je pozneje izkazalo, da gre za poceni nakit kitajskih veletrgovcev. Kasneje je isto trgovino spremenila v trendovski klub. Sčasoma je postala sekretarka organizacije Lion’s Club, kamor so zahajalo tudi osebje iz poveljniškega centra Nato v Neaplju. S tem je tkala socialno mrežo, s pomočjo katere se je zapletla tudi v številna romantična razmerja. Med slednjimi je bil za kratek čas tudi načelnik Nata, ki jo je prosil za za anonimnost.

Foto: Printscreen

Potovala je v v Bahrajn, kjer je obiskovala letne razstave luksuznih izdelkov. Spodnja slika razkriva, da je manšetne gumbe podarila takratnemu premierju, princu Khalifi bin Salmanu Al Khalifi.

Vir: Twitter

Vsako leto organizirala lažno rojstnodnevno zabavo
Maria Adela je k sebi domov vabila uradnike Nata. Vsako leto je organizirala lažno rojstnodnevno zabavo. Ni znano, ali ji je fizično uspelo vstopiti v Natovo bazo ali poveljstvo ZDA, obstajajo pa dokazi, da se je udeležila njihovih slovesnosti in večerij, navaja Daily Mail. Preiskava ni uspela rekonstruirati, do katerih informacij je vohunka uspela priti.

Foto: Facebook ruske agentke

Foto: Printscreen

Leta 2018, kmalu po tem, ko je Bellingcat objavil identiteto krivca za zastrupitev iz Salisburyja, je Maria Adela zapustila Italijo. V objavi na Facebooku je namignila, da se zdravi za rakom, in prekinila vso komunikacijo z neapeljskimi prijatelji. Prava Olga Kolobova je takrat kupila dve luksuzni stanovanji v Moskvi, vozila najnovejši audi in delala kot nižja uradnica v javni upravi. Na ruskem družbenem omrežju Odonoklassniki (OK) je v zadnjih mesecih v skupini “Putinovi prijatelji” širila besedila, ki podpirajo rusko invazijo na Ukrajino. Bellingcat je razkril fotografijo novega vozniškega dovoljenja Olge Kolobove, posneto leta 2021, ki se ujema z obrazom Marie Adele. Slika iz WhatsApp profila Olge Kolobove se ujema s sliko Marie Adele, ki jo je imela na svojem profilu, ko je objavila zadnje sporočilo.

To sporočilo je bilo s strani vohunke poslano D’Argy Smith več kot tri leta po njenem izginotju iz Neaplja 4. decembra 2021:
“Draga, najdražja Marcelle! Veliko stvari je, ki jih ne znam (in jih nikoli ne bom mogel) razložiti! Ampak te zelo pogrešam…”.

Sara Kovač