Ruska strokovnjakinja opozarja: “Nova trdnjava Islamske države bo Afganistan, prišli bodo tudi v Avstrijo, Nemčijo, Francijo in Ukrajino”

Foto: epa

Desetletja nestabilnosti in oslabljenih varnostnih sil v Afganistanu bodo verjetno izkoristili borci Islamske države in trdnjavo svoje teroristične skupine po tem, ko so doživeli poraz v Siriji in Iraku, preselili prav tja, je prepričana politična analitičarka Ruskega sveta za mednarodne zadeve Nikita Mendkovich.

Iraška vlada je v nedeljo sporočila, da je država “popolnoma osvobojena” od teroristov in da je vojna proti Islamski državi končana. Ruski generalštab pa je že pred tem sporočil, da so “vse teroristične enote IS na sirskem ozemlju uničene in ozemlje osvobojeno”. Preživeli borci so torej pobegnili iz kar dveh držav, Sirije in Iraka, pri čemer so svoje zatočišče po vsej verjetnosti našli v Afganistanu, je prepričana Mendkovicheva. “V Afganistanu je dolgo časa vladala nestabilnost, v povezavi s to oslabitvijo pa je vladala tudi visoka stopnja teroristične dejavnosti v kontekstu slabih vladnih varnostnih agencij,” so bile njene besede – seveda je s tem ciljala predvsem na dolgoletno bojevanje proti tamkajšnjim talibanom. V Afganistanu so sicer od leta 2001 ameriške čete, razkriva Russia Today.

 “Trenutno so borci, ki se borijo pod zastavo Islamske države, dejavni v številnih regijah v Afganistanu, vključno s pokrajino Nangarhar in na nekaterih severnih območjih, kot je Kunduz,” je prepričana Mendkovicheva, ki ob tem opozarja, da se te teroristične enote usklajujejo in sodelujejo z borci, ki so ob razpadu Islamske države v Siriji in Iraku migrirali v Afganistan.

Računajo na denar iz trgovine z dragimi kamni in drogami
Poleg tega omenjena strokovnjakinja poudarja še en vidik – teroristi Islamske države so izgubili dostop do prihodkov iz nafte, s katerimi so financirali svoje operacije v Iraku in Siriji, Afganistan pa je sposoben zagotoviti skupini druge vire dohodkov, vključno s trgovanjem z drogami, nezakonitim pridobivanjem dragih in poldragih kamnov ter z zlorabo humanitarnih akcij, ki so financirane s strani Zahoda.

Inštruktorji lokalnim borcem
Okoli 200 tujih borcev, od katerih so nekateri prispeli iz Sirije, se je novembra pridružilo Islamski državi, ki je že imela svoj “štab” v Jowzjan v Afganistanu, pa so poročali na AFP. Priče so tej agenciji izpovedale, da so novoprispeli borci, ki so bili opisani kot ‘francoski’ in ‘alžirski’, usposabljali lokalne borce, vključno s tem, kako podstaviti bombo in uporabiti samomorilski jopič. “Obstaja nevarnost umika ločenih militantnih enot v Libijo in Egipt, kjer so nestabilne regije, zlasti v Libiji, kjer se še dejansko odvija državljanska vojna,” pravi Mendkovicheva. “Lahko se pridružijo vrstam skupin, ki se povezujejo z Islamsko državo, in se borijo na njihovi strani.”

Ruska analitičarka pa še opozarja: “Mislim, da je tudi mogoče, da bodo nekatere militantne skupine poskušale najti zatočišče na ozemlju Evropske unije.” Teroristi pa bodo po njenem poskušali “ustvariti islamistično podzemlje in se med drugim vključiti v trgovanje z drogami”. V tej tvegani skupini so predvsem Nemčija, Avstrija in Francija, pa tudi v številnih evropskih mestih po drugih državah je mogoče zlahka “izginiti” in živeti “brez papirjev”, seveda “popolnoma brez nadzora oblasti”.

“Sanjska” destinacija tudi Ukrajina
Džihadisti pa bi si lahko svoje zatočišče poiskali tudi v Ukrajini, predvsem zaradi “nizke ravni stabilnosti”, je prepričana analitičarka. Obstajajo namreč teroristične skupine, ki simpatizirajo s čečenskimi ekstremisti. “Že zdaj obstajajo primeri migracij borcev iz Sirije, vključno z ruskimi državljani, ki bežijo pred pravico na ukrajinskem ozemlju.”

M. S.

 

 • RATATA

  Pri Siseku jih bomo pa zjebal in pometal u wuado.

  • samsara

   Točno opoldne.

 • šmentanamuha

  Smo v veselem pričakovanju novih slovenskih državljanov iz Afganistana, bi rekel Grega Repovž, feministke z Mirovnega inštituta in Roga pa bi navdušeno zaploskale.

 • Antonius

  Kje so imeli Rusi pamet takrat, ko je ruska vojska po nalogu Centralnega komiteja in brežnjevske olive na vrhu, vdrla v urejeno Kraljevino Afganistan in po desetih letih z osmojeno ritjo *popušila* smrdečo cigaro premagancev.
  Ruski hegemonizem je sprožil pogoje za ISIS-ovsko posledico s katero se še danes ukvarja ves zahodni svet.
  Seveda je svoj pisker k ruski nespameti takoj pritaknila še Rusom opozicijska Amerika, da imamo danes šerijatarskega sranja na pretek.
  Mendkovicheva je danes *pametna* a naj prizna, da je njena Rusija sestavni del šerijatarskega sranja. Putun je človek globoke zamere. Bolijo ga zahodne sankcije, ker je kot ruski hegemon napadel Ukrajino. Ne zna se sprijazniti z dejstvom, da so šli Ukrajinci na svoje.
  Danes je Putin srečen, ker se mora zahodni svet ukvarjati z norimi šerijatarji, katerim so pogoje za njihov razcvet ustvarili prav z njihovim napadom na Kraljevino Afganistan.

  • MižekFiga

   Se mi zdi, da so Rusi kot velesila ponavljali amerikanske vietnamske dogodke …. ampak danes je to že zastarano in pozabljeno. Podatkov, da so v Rusiji protestirali podobno kot v Ameriki, pa ni!

 • tarantela

  Kaj pa Bosna?

  • Soave

   Tam so pa že !!

 • tzt

  Spet ta Rusija. Kot, da tam ni nobenih kozjejebcev. V Ukrajini bodo problemi, pri njih pa ne? Japajade.

 • hermannn

  Le kje jih najdete, te strokovnjake, -inje ?!

 • Aron

  Kako Afganistan? Pa saj je Trump tja napotil 5000 ameriških vojakov, da skrbijo za mir. Bodo pa ja pospravili teh par sto islamistov. /sarcasm off

 • Igor Kavalar

  Ruski generalštab pa je že pred tem sporočil, da so “vse teroristične enote IS na sirskem ozemlju uničene in ozemlje osvobojeno”.

  Vprašanje za slovensko vlado.
  Kdaj bodo ilegalci, azilanti poslani domov, sedaj ko so teroristične enote uničene in ozemlje osvobojeno?

  Mislim, da Slovenija ne potrebuje strahopetcev, ki se niso želeli boriti za lastno svobodo oz. domovino. Namesto izpolnjevanja dolžnosti, so prišli v EU le po ugodnosti in pravice.

  Pošljite jih nazaj, da se mogoče odkupijo samemu sebi, bogu… vsaj z trdim delom pri obnovi.

 • Olga_10

  Z oblasti je treba spraviti levičarje in financerje komunisticno-islamisticnega terorizma, s Sorošem na čelu! Desne vlade bodo naredile red! Poglejmo Poljsko, Madžarsko, Češko, Avstrijo…

 • Olga_10

  Mir v svetu, se začne delati doma, zato moramo vsi na volitve in postaviti na smetišče levičarske skorumpirance, tudi “mostograditelje”, kot je NSI in stranka Marjana Šarca, ki se že napaja iz občinskega proračuna, pa smo letos komaj slišali za to “stranko” kučanovih “novih” obrazov! Se že napaja iz korita, ki ga polnimo davkoplačevalci! Dol s stranko Murglskega Škrata! Dol s še eno prevaro!

 • Caetano

  Trump se tega zaveda in je v Afganistan že poslal okrepitve…

  • Caesar

   Res je, Američani se velik del teroristov ISILa evakuirali iz Iraka in Sirije v Afganistan, poslali pa so jih še v Libijo in v Egipt. Američani vendar ne morejo dopustiti, da bi Rusi, Sirci in Iračani dokončno uničili Islamsko državo, ki sta ga z veliko truda in ljubezni ustvarila Hillary Clinton in Barack Obama, ker je bila Al Kajda premalo učinkovita, okrutna in radikalna.

   • Caetano

    Al Kaida je že dolgo pod kontrolo pakistanske obv. službe in je toliko učinkovita kot se dogovorijo oni. Stabilen Afganistan pa nikakor ni v interesu Pakistana zaradi globokega mejnega spora prav tako kot ne mirni Kašmir, ampak tisto je že druga zgodba. Da je bil IS lahko premagan na BV je bilo potrebno tako doseči dogovor med Trumpom in Putinom, kar so tudi naredili preko posrednikov, kot ustaviti Erdogana v povsem javnih namerah za vojno s Kurdi, kar je Trump tudi storil.

 • mona lisa

  Grozljivo. Čimprej nagnat migrante domov in počistit z levičarji.

  • Tone

   Začnite že enkrat! Samo govorite!

 • mitja

  ta ruska strokovnjakinja je drugač moški

 • MižekFiga

  Zakaj pa ni napovedi, da pridejo tudi v Slovenijo.
  ONI DOBRO ZNAJO odhebat Ruse in njihov vpliv. Morda pa bomo to znanje rabili kmalu ali pa ga že danes?

 • xtc

  Rusi pač ne mrejo preživet ,da so nagi bežali iz Afganistana.
  Zanimivo je ,da ne omeni Turčije nove prijsateljice Putike,pa Irana in seveda Čečenije in ostalih bivših muslimanskih delov SZ(Rusije) in seveda Ukrajina-hja zaradi zagovora okupacije.
  Definitivno se delno strinjam z trditvami omenjene vendar namerno izpušča krje,ki so tudi povsem realni kot tudi Rusija.

  • jaja

   Rusija je te tedne porazila ISIS v Siriji, sicer pa je tvoje mnenje veliki Rusiji vredno kot en prdec v vetru., Živel ruski slovanski rod.

 • Artur
 • plamen100

  Afganistan je idealna drzava za to zahojeno religijo ker je celoten narod zahojen. Kdaj koli je bilo treba kaj protestirati proti zahodu zaradi sal na racun pedofila Mohameda, so se prav te male crne spake najbolj zvijale in se drle. Tudi kot migranti so najslabsi in najbolj nasilni, tako da bo bazen isila od koder bodo crpali nove kadre neomejen. No dvomim pa za Avstrijo ker sedaj so v vladi stranke ki se bodo z njimi sigurno znali obracunati in to brez milosti, poznam avstrijce in nasi delujejo proti avstrijcem kot smrkci, sanja se jim ne kaj se jim dogaja v drzavi in jih na to seznananjajo italijani-zadeva Zavbi oz avstrijci-zadeva piknika dzihadistov pri Ljubljani. Vrhunski dosezek slovenske obvescevalne dejavnosti je izjava nasega clana na mednarodnem srecanju ohvescevalcev pred letom dni da razpolagajo z informacijdmi da se prekmurski romi radikalizirajo in spreobracajo v muslimansko vero. No in potem se novinarji zazenejo v Prekmurje iskati nove dzihadiste in niti enega ne odkrijejo nato pa je itak kot ponavadi, vse utihnilo. In namesto da bi tega klovna od kvazi nekaksnih obvescevalcev in njegovega direktorja takoj brcnili v rit so to slovensko neumnost zataskali zato pa se je Sloveniji zgodila edinstvena stavka na planetu Zemlja, stavka varnostno obvescevalne sluzbe, da ne mores verjeti kaksni ljudje so v tej sluzbi, sramota!

  • KAPIBARA

   Samo poglej direktorja in njegova prevarantsko ženo

  • Mirko Zidenjsek

   Se so pametni ljudje v Sloveniji,samo kaj ko so v vladi sami telebajski,ki jim je najbolj vazno,kako si bojo razdelili stolcke.Svinje se drenjajo za mesta pri koritu,islamizacija Slovenije se pa potihem nadaljuje.Ko jih bo dovolj bodo pa zaceli zahtevati taksne in drugacne stvari.Vendar bodo dobili po picki kot so pred 500 leti.Nasi predniki se vsi obracajo v grobovih.Fuje svinje leve in desne ,samo za denar vam je.

  • Mirko Zidenjsek

   4000 m2 v Kopru so verjetno kupili ,da bodo gojili svinje.Treba je sprejeti odlok,da se tam lahko gojijo samo svinje.

   • plamen100

    Kakor koli, ampak to bi bila trenutno res resitev. To golazen ki se dnevno poveca za 50 glav je treba preprosto nagnati iz drzavr oz stroske bivanja naprtiti tistim, ki so izdali dovoljenje za bivanje. Ti divjaki ki jedo z usranimi tacami, prej se userjejo in kar z roko obrisejo rit potem pa gredo jest, nimajo tu kaj poceti, razplojujejo pa se lahko tudi tam od koder so se privlekli.

 • abc

  Njihovi ameriški sponzorji so že nekaj let v Afganistanu. Verjamem, da bo Rusija intervenirala prej, preden bi postal Afganistan trdnjava Islamske države.

 • abc

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!