fbpx

Ruska strokovnjakinja opozarja: “Nova trdnjava Islamske države bo Afganistan, prišli bodo tudi v Avstrijo, Nemčijo, Francijo in Ukrajino”

Foto: epa

Desetletja nestabilnosti in oslabljenih varnostnih sil v Afganistanu bodo verjetno izkoristili borci Islamske države in trdnjavo svoje teroristične skupine po tem, ko so doživeli poraz v Siriji in Iraku, preselili prav tja, je prepričana politična analitičarka Ruskega sveta za mednarodne zadeve Nikita Mendkovich.

Iraška vlada je v nedeljo sporočila, da je država “popolnoma osvobojena” od teroristov in da je vojna proti Islamski državi končana. Ruski generalštab pa je že pred tem sporočil, da so “vse teroristične enote IS na sirskem ozemlju uničene in ozemlje osvobojeno”. Preživeli borci so torej pobegnili iz kar dveh držav, Sirije in Iraka, pri čemer so svoje zatočišče po vsej verjetnosti našli v Afganistanu, je prepričana Mendkovicheva. “V Afganistanu je dolgo časa vladala nestabilnost, v povezavi s to oslabitvijo pa je vladala tudi visoka stopnja teroristične dejavnosti v kontekstu slabih vladnih varnostnih agencij,” so bile njene besede – seveda je s tem ciljala predvsem na dolgoletno bojevanje proti tamkajšnjim talibanom. V Afganistanu so sicer od leta 2001 ameriške čete, razkriva Russia Today.

 “Trenutno so borci, ki se borijo pod zastavo Islamske države, dejavni v številnih regijah v Afganistanu, vključno s pokrajino Nangarhar in na nekaterih severnih območjih, kot je Kunduz,” je prepričana Mendkovicheva, ki ob tem opozarja, da se te teroristične enote usklajujejo in sodelujejo z borci, ki so ob razpadu Islamske države v Siriji in Iraku migrirali v Afganistan.

Računajo na denar iz trgovine z dragimi kamni in drogami
Poleg tega omenjena strokovnjakinja poudarja še en vidik – teroristi Islamske države so izgubili dostop do prihodkov iz nafte, s katerimi so financirali svoje operacije v Iraku in Siriji, Afganistan pa je sposoben zagotoviti skupini druge vire dohodkov, vključno s trgovanjem z drogami, nezakonitim pridobivanjem dragih in poldragih kamnov ter z zlorabo humanitarnih akcij, ki so financirane s strani Zahoda.

Inštruktorji lokalnim borcem
Okoli 200 tujih borcev, od katerih so nekateri prispeli iz Sirije, se je novembra pridružilo Islamski državi, ki je že imela svoj “štab” v Jowzjan v Afganistanu, pa so poročali na AFP. Priče so tej agenciji izpovedale, da so novoprispeli borci, ki so bili opisani kot ‘francoski’ in ‘alžirski’, usposabljali lokalne borce, vključno s tem, kako podstaviti bombo in uporabiti samomorilski jopič. “Obstaja nevarnost umika ločenih militantnih enot v Libijo in Egipt, kjer so nestabilne regije, zlasti v Libiji, kjer se še dejansko odvija državljanska vojna,” pravi Mendkovicheva. “Lahko se pridružijo vrstam skupin, ki se povezujejo z Islamsko državo, in se borijo na njihovi strani.”

Ruska analitičarka pa še opozarja: “Mislim, da je tudi mogoče, da bodo nekatere militantne skupine poskušale najti zatočišče na ozemlju Evropske unije.” Teroristi pa bodo po njenem poskušali “ustvariti islamistično podzemlje in se med drugim vključiti v trgovanje z drogami”. V tej tvegani skupini so predvsem Nemčija, Avstrija in Francija, pa tudi v številnih evropskih mestih po drugih državah je mogoče zlahka “izginiti” in živeti “brez papirjev”, seveda “popolnoma brez nadzora oblasti”.

“Sanjska” destinacija tudi Ukrajina
Džihadisti pa bi si lahko svoje zatočišče poiskali tudi v Ukrajini, predvsem zaradi “nizke ravni stabilnosti”, je prepričana analitičarka. Obstajajo namreč teroristične skupine, ki simpatizirajo s čečenskimi ekstremisti. “Že zdaj obstajajo primeri migracij borcev iz Sirije, vključno z ruskimi državljani, ki bežijo pred pravico na ukrajinskem ozemlju.”

M. S.