fbpx

Ruske vojaške sile zapuščajo Sirijo

Ruska vojaška letala (foto: STA).

Ruska letalonosilka zapušča Sirijo. To je eden od ukrepov, s katerim bo ruska vojska zmanjšala prisotnost svojih vojaških sil v državi.

V Rusijo se bodo prvi vrnili člani posadke letalonosilke Admiral Kuznecov, ki so v Siriji že izpolnili svoje naloge. V skladu z odločitvijo vrhovnega poveljnika ruskih oboroženih sil Vladimirja Putina je rusko obrambno ministrstvo začelo z zmanjševanjem oboroženih sil v Siriji. Putin je ta ukrep napovedal 29. decembra lani, ko je tudi poudaril, da bo Moskva še naprej podpirala režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Rusija je septembra leta 2015 začela z vojaško podporo Asadovih sil v boju proti upornikom. Konec preteklega leta so sirska vlada in uporniki podpisali dogovor o prekinitvi ognja po celotni Siriji.

Ruska letalonosilka Admiral Kuznecov ima prostora za največ 33 letal in 12 helikopterjev.

Rusija, Turčija in Iran si prizadevajo za organizacijo mirovnih pogajanj, ki so predvidena januarja  v kazahstanski prestolnici Astana. Skupine sirskih upornikov so med tem sporočile, da so zamrznile pogovore o udeležbi na mirovni konferenci, dokler sirske sile in njeni zavezniki ne bodo prenehali kršiti prekinitve ognja. Tako lahko pogajanja padejo v vodo.

B. J., STA