fbpx

Ruske zlate rezerve so večinoma neuporabne

Foto: Twitter

Rusija je leta gradila velikansko zalogo zlata, sredstva, na katero se lahko centralne banke zanesejo med krizo. Toda vsak poskus prodaje bo zdaj izziv. Moskva se bo morda morala za prodajo obrniti proti vzhodu do centralnih bank v državah, kot sta Indija ali Kitajska, ki pa zaradi morebitnih sankcij s strani ZDA, ne bosta želeli trgovati z Rusijo.

Rusija v zadnjih letih vztrajno povečuje svoje zlate rezerve, pri čemer si centralna banka prizadeva zagotoviti Rusom, da imajo v času potencialne gospodarske krize dokaj stabilno in dragoceno premoženje. Zdaj, čeprav te rezervne zaloge zlata zaradi inflacije, vojne in pomanjkanja surovin nenehno naraščajo v vrednosti, ostaja veliko vprašanje, ali bo Moskva lahko res prodala svoje rezerve, če bo potrebno.

Je zaloga zlata v tem trenutku za Ruse nepomembna?
Banka Rusije je od sredine leta 2000 povečala svoje zlate rezerve za skoraj šestkrat, s čimer je ustvarila peto največjo zalogo na svetu, ki je ocenjena na približno 140 milijard dolarjev. To je vrsta premoženja, ki bi ga lahko prodala, da bi okrepil rubelj, ki je padel, ko so svetovna gospodarstva izolirala Rusijo po njeni invaziji na Ukrajino. To pa bo za Rusijo sedaj izziv, saj sankcije prepovedujejo institucijam ZDA, Združenega kraljestva in Evropske unije poslovanje z rusko centralno banko. Trgovci in banke so previdni pri posrednem nakupu plemenitih kovin v državi ali uporabi drugih valut zaradi strahu pred škodo na ugledu ali zaradi kazni. Senatorji v Washingtonu želijo sekundarne sankcije za vsakogar, ki kupuje ali prodaja rusko zlato.

Z drugimi besedami, gre za posebno situacijo in sicer, čeprav je ruska centralna banka zaradi morebitnih kriznih razmer kupila ogromne količine zlata, postane velikost rezerve nepomembna, saj je ta neuporabna, če ga ne more prodati nikomur. Tu postane pomemben načrt za nove sankcije, ki so jih predstavili ameriški senatorji. Če Washington kaznuje vse, ki kupujejo rusko zlato, bi to lahko odvrnilo institucije v Indiji in na Kitajskem od nakupa, Peking pa ima trenutno močno spodbudo, da se izogne ​​konfliktu z ZDA.

Tanja Brkić