fbpx

Ruski diplomat zaradi kljukastega križa pretepel hip hop izvajalca Amraaja

foto: You tube

Mongolski rap izvajalec Sukhbaatar Amarmandakh z umetniškim imenom Amraa ne bo nikoli več takšen, kakor je bil. Po koncertu v prestolnici Mongolije, Ulan Batorju, ga je skoraj do smrti pretepel neimenovan ruski diplomat.

Po koncertu skupine Khar Sarnia je k pevcu Amraaju pristopil ruski državljan in ga začel brutalno pretepati. S kovinskim predmetom ga je večkrat udaril po obrazu in tolkel po njem tudi, ko je bil mladi pevec že nezavesten. Rus, za katerega se je kasneje izvedelo, da opravlja službo diplomata, je po opravljenem delu odšel in fanta pustil ležati v komi.

Kljukasti križ kot simbol Mongolije
Razlog za pretep je bil kljukasti križ, ki ga je Amraa nosil med nastopom. Amraa je bil namreč oblečen v tradicionalno mongolsko haljo z izvezenim kljukastim križem, ki je bil pred stoletji, dolgo preden ga je uporabil Hitler, simbol Mongolije. Amraa snov za svoje pesmi črpa iz mongolske zgodovine in kulture. Svastika je del njegove pojave, poroča Daily Mail.

Foto: Khair Sarnia

Foto: Khar Sarnia

Bo Rus sploh kaznovan?
Ko so Amraaja našli, je bil neprepoznaven. Njegov neutolažljivi oče je kasneje povedal, da so mladeničevi možgani utrpeli hude poškodbe. Amraajev odvetnik Gankhuugiin Batbayar se je pritožil, da preiskava poteka prepočasi in da nasilnež sploh ni bil pridržan. “Osumljenec mora biti obravnavan po mongolskih zakonih, ne glede na njegov status ali imuniteto diplomata,” je povedal. Na policiji so odgovorili, da preiskava poteka. Zanikali so trditve, da je diplomat na svobodi zaradi imunitete, ampak so poudarili, da zato, ker ni povzročil hujših poškodb.

Mongolija je bila desetletja pod ruskim jarmom, vse do demokratične revolucije leta 1990. V državi je še vedno čutiti ruski vpliv, ki se zrcali tudi v glasbi in načinu pisave – cirilici.

Aleksandra Jug