fbpx

Ruski mediji poročajo: Rusija izdelala prve jedrske bojne glave za supertorpedo Pozejdon

Podmornica Belgorod (Foto: posnetek zaslona YouTube)

Rusija je izdelala prve jedrske bojne glave za svoje supertorpede Pozejdon, ki bodo nameščeni na jedrsko podmornico Belgorod, danes poročajo ruski mediji, ki se sklicujejo na vojaške vire.

“Prvo strelivo za Pozejdon je izdelano in podmornica Belgorod ga bo kmalu prejela,” je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS povedal eden od virov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je leta 2018 spregovoril o testiranju Pozejdona, torpeda na jedrski pogon. Ta predstavlja neposredni odgovor na krepitev ameriške protibalistične zračne obrambe, ki zmanjšuje učinkovitost ruskih medcelinskih balističnih raket. “Razvoj je motivirala ambicija Rusije, da pride na plano z vrsto orožja, ki bi se lahko izognila ameriškemu sistemu protiraketne obrambe,” je povedal Pavel Podvig, strokovnjak za ruske jedrske sile in višji raziskovalec na Inštitutu Združenih narodov za raziskave razoroževanja (UNIDIR).

Foto: Rusko ministrstvo za obrambo

Kot je povedal Putin, gre za popolnoma novo vrsto strateškega jedrskega orožja. Doseg torpeda naj bi bil neomejen, saj lahko deluje iz velikih globin in s hitrostjo, večjo od katere koli podmornice ali torpeda, poroča Blic. Večina tega, kar je znanega o torpedu Pozejdon, ki je oborožen z jedrsko bojno konico, izhaja iz uhajanja informacij o vladnem projektu iz leta 2015 na ruski televiziji. Torpedo je dolg približno 20 metrov, lahko seže do 1000 metrov globoko in z dosegom najmanj 10.000 kilometrov, pravi Siddharth Kaushal, znanstveni sodelavec za pomorsko in protiraketno obrambo na britanskem raziskovalnem centru za obrambo in varnost RUSI.

Velik del njegovih dejanskih zmogljivosti ostaja zavitih v tančico skrivnosti, vendar naj bi bila njegova ključna prednost sposobnost delovanja zelo globoko in zelo hitro pod vodo, zaradi česar ga je težko prestreči. “To je torpedo, ki ima izjemno velik doseg, lahko potuje z veliko hitrostjo in nato izvede jedrski udar,” je komentiral David Hembling, novinar, specializiran za obrambo.

Sara Kovač