Ruski propagandist: “Rusija bi morala pomagati irskim teroristom”

Vladimir Rogov (Foto: Twitter)

Vladimir Putin bi moral pomagati irskim terorističnim organizacijam pri napadu na Buckinghamsko palačo, naj bi izjavil ruski televizijski strokovnjak.

Vladimir Rogov, znani govorec na ruski televiziji, je predlagal, da bi moral Vladimir Putin začeti oboroževati irske teroriste v upanju, da bodo napadli Buckinghamsko palačo. Nenavaden predlog je v veliki meri primeren za vojno retoriko v ruskem jeziku, namenjeno domači propagandi. Ruski tako imenovani “strokovnjaki in politiki” redno priporočajo, naj Putin reši vse težave države z natančnimi jedrskimi napadi.

Rogov je sicer ukrajinski državljan, ki pa je ob začetku vojne prestopil na rusko stran in je del oborožene skupine: “Mi vmeste s Rossijej” v prevodu “Mi smo skupaj z Rusijo”, ki se je formirala v napadenem Žitomirju in Zaporožju, ker je tudi oblegana ukrajinska jedrska elektrarna. Že pred vojno je veljal za ruskega agenta in je bil pod nadzorom oblasti.

Vladimir Rogov (Foto: Wikipedija)

Po poročilu Belfast Telegrapha naj bi Rogov dejal, da bi morala ruska vlada kot odgovor na to, da je Združeno kraljestvo poslalo rakete v Ukrajino, začeti “pomotoma” oboroževati “irsko republikansko armado”.

“Ali ne moremo nekako (zagotoviti) preostalo bojno krilo Irske republikanske armade, ki se bori proti britanski okupaciji, normalno orožje (da) zadene Buckinghamsko palačo, Downing Street 10 in drugod?” je vprašal svoje kolege komentatorje v televizijski oddaji Večer z Vladimirjem Solovjovom.

Zloglasni ruski propagandist Vladimir Solovjov vodi priljubljeno oddajo. (Foto: zajem zaslona)

Nadalje je predlagal, da bi bila takšna poteza etična, saj bi pomagala zagotoviti “samoodločbo Ircem”, pa tudi – nekako – “svobodno” Škotsko. Čeprav se zdi, da njegovi kolegi strokovnjaki tega niso izpostavili, je z Rogovim predlogom kar nekaj težav.

Irskim separatistom se ne da več bombardirati
Nedvomno je največji problem ta, da čeprav številne teroristične skupine z imenom “Irska republikanska armada” še vedno obstajajo, dve glavni skupini, ki sta v preteklosti uporabljali to ime, zdaj ne obstajata več. Pravzaprav so se politiki, ki so podedovali dediščino obeh paravojaških organizacij, v začetku tega meseca celo udeležili kronanja kralja Karla III., kar nakazuje, da verjetno ne bodo v kratkem razpoloženi za bombardiranje Združenega kraljestva.

Bombardirati bi morali vse, ki se z njimi ne strinjajo
Rogov ni edini, ki daje Putinu divje politične predloge, ki ne temeljijo na realnosti, saj številni strokovnjaki v državi trdijo, da bi moral ruski voditelj preprosto bombardirati vse, ki se z njim ne strinjajo. Ta tradicija se nadaljuje na samem programu, v katerem je gostoval Rogov, pri čemer je voditelj oddaje predlagal, naj se država odzove na nedavna dejanja britanskega premierja Rishija Sunaka tako, da ga zadene s hiperzvočno raketo.

Britansko vlado vodi premier indijskega porekla Rishi Sunak. (Foto: epa)

Ni jasno, kako bi izvedli napad na svetovnega voditelja in ali bi bila ruska notorično nenatančna ciljna infrastruktura kos tej nalogi.

Andrej Žitnik