fbpx

Ruski turisti v Parizu pretepli dve ukrajinski begunki

Foto: Twitter

Čeprav je moralno sporno, da v Evropi dopustujejo ruski državljani, ki pretežno podpirajo vojaško agresijo na Ukrajino, s tem pa strateško ogrožajo države članice EU, je naša ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon v času pogovorov okrog ukinitve vizumov dejala, da se ne strinja s tem, da bi se ruskim državljanom ukinjalo turistične vizume. Medtem ko si nekateri zatiskajo oči in pravijo, da bi bilo treba kaznovati le Vladimirja Putina in njegovo oblast, primer iz Pariza kaže, zakaj je popolna ukinitev vizumov v času vojne potrebna. V nedeljo so se namreč v Franciji tako imenovani ruski “turisti” fizično spravili na dve Ukrajinki.

V nedeljo, 11. septembra, so ruski “turisti” v Parizu udarili dve Ukrajinki, ki sta pred tem bežali pred ruskimi okupatorji v Iziumu (v regiji Harkov). Udarili so ju, ker sta si drznili poslušati ukrajinsko glasbo. Obe sta zaradi zadanih poškodb končali v bolnišnici.

Naša ministrica Tanja Fajon je že večkrat dejala, da ni naklonjena predlogu o ukinitvi turističnih vizumov za ruske državljane. Po njenih besedah gre namreč za vojno, ki jo vodi Vladimir Putin, zato mora po njeno odgovornost zanjo nositi on in njegova oblast. “Kaznovanje ruskih državljanov – vedoč, da jih je veliko, ki ruski invaziji Ukrajine nasprotujejo – je narobe. So ljudje, ki zapuščajo Rusijo, ker se s Putinovim režimom in njegovo nesmiselno vojno ne strinjajo. Prepoved potovanj ruskim državljanom bi lahko dosegla ravno nasproten učinek – posledice bi čutili navadni državljani, ne pa Putinov režim oziroma tisti, ki vojno podpirajo.”

Foto: epa

Stališča držav članic okrog tega vprašanja so različna. Medtem ko so nekateri zagovarjali prepričanje, da je treba povsem prepovedati izdajanje vizumov, so se drugi zavzeli za zamrznitev sporazuma med EU in Rusijo, ki omogoča poenostavljeno izdajanje vizumov. Ministri EU so se tako uspeli dogovoriti le za oteženo izdajanje vizumov. To v praksi pomeni, da se bo zmanjšalo število izdanih vizumov EU za državljane Rusije. Novinarji in študentje bodo tako lahko vizume dobili na hitro, če se bodo tako odločili v državah članicah EU. Enako pa velja tudi za vse tiste, katerih varnost bo ogrožal ruski režim.

Fajonova je med tistimi, ki je s sprejetim ukrepom zadovoljna, saj ta po njenih besedah “jasno govori o naši odločnosti, da obsodimo nesprejemljivo rusko agresijo“. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je odločitev EU ministrov označil za polovični ukrep, saj so podprli zgolj otežitev izdajanja vizumov. Ob tem je po poročanju STA poudaril, da ima raje, da sploh ne ukrepajo, kot pa da sprejmejo ukrep, ki je polovičen. Kijev navaja, da je potrebno vstop v EU dovoliti zgolj tistim Rusom, ki iz države potujejo zaradi političnih ali humanitarnih razlogov. “Rusi ne razumejo preproste reči. Dokler ne boš spoštoval meje druge države, je ne boš prečkal. Če ne spoštuješ meje sosednje države in Evrope, ostani doma in uživaj tam,” je ob tem še kritično dodal Kuleba.

Če bi v primeru napada, do katerega je prišlo v Parizu, res šlo za miroljubne turiste, ki ne podpirajo Putinove agresije, se ti verjetno ne bi spravili na dve Ukrajinki, ki sta v Franciji pribežali na varno. Gre za nedopusten napad, ki se ne bi smel zgoditi. Ukrajinski begunki sta namreč pretrpeli že zadosti gorja na račun Putinove agresije na Ukrajino, ne pa da je še sedaj ogrožena njuna varnost, ker države članice EU preprosto ne zmorejo sprejeti odločnejšega kompromisa.

Sara Kovač