Ruski vojaki so živemu vojnemu ujetniku odrezali glavo

Foto: zajem zaslona

Vse več videoposnetkov dokazuje, da se v Ukrajini dogajajo hudi vojni zločini. Ruski okupatorji so namreč brutalno umorili ujetega ukrajinskega vojaka, to tudi posneli in objavili. 11. aprila zvečer je po družbenih omrežjih zaokrožil posnetek brutalnega umora ukrajinskega vojnega ujetnika. Na posnetku je videti ruskega vojaka, ki je takrat še živemu ukrajinskemu branilcu z nožem odrezal glavo. Z videoposnetkom je seznanjen tudi vodja predsednikovega urada Ukrajine. Le-ta je dejal, da bodo zločinci odgovarjali.

Ukrajinski ujetnik je bil v šoku in je kričal, da ga boli. Okupatorji so eksekucijo komentirali z besedami “Na delo, bratje”, “Zlomite mu hrbtenico, je**te, a niste nikoli glave odrezali?” Nato pokažejo odrezano glavo v kamero in rečejo, da naj jo pošljejo poveljniku mučenega vojaka.

Obraz ruskega morilca, ki je izvedel usmrtitev, je v videoposnetku zakrit z masko. Na posnetku pa je še videti ruskega vojaka, ki v kamero na prizorišču pretresljivega umora razkazuje neprebojni jopič usmrčenega ukrajinskega ujetnika. Na posnetku so v ozadju na drevesih vidni zeleni listi, zaradi katerega sklepajo, da je bil posnet lani, poroča ukrajinska Pravda.

Na videoposnetek se je odzval tudi Andrii Yermak, vodja predsednikovega urada. “Na vse se bo treba odzvati in odgovarjati,” je dejal. Medtem pa Evropska unija pripravlja vzpostavitev urada mednarodnega tožilstva za vojne zločine v Ukrajini, je januarja napovedal povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. To bo po njegovih besedah prvi korak za zagotavljanje odgovornosti za mednarodne zločine v Ukrajini, ki se kar vrstijo. “Ministrom sem pojasnil, da delamo na možnosti vzpostavitve urada mednarodnega tožilstva v Haagu v okviru skupne preiskovalne skupine ob podpori agencije Eurojust. To mednarodno tožilstvo bo koordiniralo zbrane dokaze, predvsem za kaznivo dejanje agresije,” je pojasnil Reynders.

Številke kažejo, da je v Ukrajini največji obseg dokumentiranih vojnih zločinov vseh časov
Komisar je povedal še, da je bilo do februarja v Ukrajini dokumentiranih skoraj 65.000 primerov, pri katerih bi lahko šlo za mednarodne zločine. 14 članic EU pa je sprožilo nacionalne preiskave tovrstnih zločinov v okviru univerzalne jurisdikcije. “Te številke kažejo, da imamo opravka z največjim obsegom dokumentiranih vojnih zločinov vseh časov,” je poudaril Reynders. Zagotoviti je treba, da ti zločini ne bodo ostali nekaznovani, je še dejal.

Kijev je za Haag pripravil poimenski in fotografski seznam ruskih zločincev
Je pa po letu dni od polne ruske invazije Ukrajina že sestavila spisek ruskih vojnih zločincev, ki bodo postavljeni pred haaško sodišče in bodo morali odgovarjati za masakre v Mariupolju, Buči, Harkovu, za metanje kasetnih bomb na civiliste, bombardiranje trgovinskih centrov, posilstva, mučenja, množične pomore itd.

Seznam ruskih vojnih zločincev (Foto: posnetek zaslona)

Rusija je od začetka invazije v Ukrajini namreč zagrešila vrsto vojnih zločinov in tudi morebitne zločine proti človečnosti, ki jih je potrebno dodatno preiskati. Mednje sodijo napadi na civilno prebivalstvo in energetsko infrastrukturo, namerni poboji, nezakonito zapiranje, mučenje, posilstva in drugo spolno nasilje ter nezakonite premestitve in deportacije otrok na območja pod ruskim nazorom v Ukrajini ali v Rusijo.

Brutalni primeri vojnih zločinov
Spomnimo se le nekaj grozljivih primerov vojnih zločinov. Na enem izmed posnetkov iz telefona ruskega vojaka so razkrili hud zločin, kako so ruski vojaki ukrajinske civiliste, pobite v Kupjansku, pometli v izkopano luknjo, iz posnetka pa je videti, kakor da je ena oseba še živa in čaka, da jo živo zakopljejo. Nov primer v nizu mučenja vojnih ujetnikov je tudi izživljanje nad gruzijskim prostovoljcem, ki so ga zajele ruske sile in posnele, kako ga zvezanega in nezavestnega “skušajo” prebuditi z goslanjem na violino.

Sara Kovač