fbpx

Rusko letalo tupoljev 154 naj bi strmoglavilo zaradi tujka v letalu

Prebivalci Moskve polagajo cvetje pred poslopjem mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov (foto: STA).

Preiskovalci menijo, da je do strmoglavljenja ruskega letala tupoljev 154  prišlo zaradi tujka v motorju letala. Na območju letala so našli črno skrinjico. Podatke snemalnika leta bodo obdelali v Moskvi.

Letalo tipa tupoljev 154 je z radarjev izginilo kmalu po vzletu v nedeljo ob 5.40 po lokalnem času. Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije. Na krovu letala je bilo 92 ljudi, od tega osem članov posadke. Med potniki so bili ruski vojaki in tudi 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega tudi kot Zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto.

Ansambel Aleksandrov je uradni zbor ruske vojske. Ustanovljen je bil leta 1928 v času Sovjetske zveze. Del ansambla so tudi orkester in plesalci. Ime je dobil po prvem direktorju Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, ki je napisal tudi glasbo za himno Sovjetske zveze. Ime Zbor Rdeče armade poleg omenjenega ansambla uporablja tudi Ansambel MVD oziroma ansambel ruskega notranjega ministrstva, ki je lani nastopil v Stožicah.

Ruski  predsednik Vladimir Putin je ukazal premierju Dmitriju Medvedjevu, naj organizira vladno komisijo, ki bo preiskala nesrečo. Zaslišali so že tehnično ekipo, ki je pripravljala letalo na vzlet. Poročila kažejo, da so bile vremenske razmere ugodne. Preiskava bo med drugim  pokazala, ali so bila kršena pravila varnosti v zračnem prometu.

Na krovu strmoglavljenega ruskega letala tupoljev 154 naj bi bila tudi voditeljica ruske humanitarne organizacije Pravična pomoč, Elizaveta Glinka, ki jo v Rusiji poznajo po vzdevku Doktorica Liza.

B. J., STA