Rusko sodišče ameriško košarkarsko zvezdnico obsodilo na devet let zapora zaradi nekaj kapljic konopljine smole

Datum:

Rusko sodišče je ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner v četrtek obsodilo na devet let zapora, potem ko jo je spoznalo za krivo, da je v Rusijo namerno prinesla vložke za vape s konopljo. Odločitev je predsednik ZDA Joe Biden označil za nesprejemljivo, poroča Reuters. Po nekaterih informacijah naj bi ZDA ponudile zamenjavo ruskih ujetnikov za ameriške državljane, Washington naj bi bil pripravljen zamenjati obsojenega trgovca z orožjem Viktorja Bouta, čigar življenje je navdihnilo hollywoodski film “Lord of War”.

Brittney Griner, dvakratno dobitnico zlate olimpijske medalje in zvezdnico ženske nacionalne košarkarske zveze (WNBA), so aretirali sredi februarja, ko je prispela, da bi igrala za rusko stran med sezono WNBA. Njen primer je Teksašanko vrgel v geopolitični vrtinec, ki se je sprožil, ko je predsednik Vladimir Putin 24. februarja poslal vojake v Ukrajino, kar je ameriško-ruske odnose pognalo na novo najnižjo raven po hladni vojni. Predsednik ZDA Joe Biden, ki je pod pritiskom, da domov vrne Američane, zaprte v Rusiji, je Rusijo pozval, naj Grinerjevo nemudoma izpusti, in dejal, da si bo njegova administracija še naprej prizadevala za njeno izpustitev.

Grinerjevo so 17. februarja pridržali na moskovskem letališču Šeremetjevo s kartušami s hašiševim oljem v njeni prtljagi, nad čemer je sama sicer izrazila začudenje. Medtem ko je priznala krivdo, je dejala, da ni imela niti namena prinesti prepovedane snovi v Rusijo niti nikogar poškodovati. “Naredila sem napako in upam, da vaša sodba ne bo končala mojega življenja tukaj,” je v četrtek na sodišču dejala Grinerjeva, preden se je razjokala. “Starši so me naučili dveh pomembnih stvari: ena, prevzemi svoje odgovornosti in druga, trdo delaj za vse, kar imaš. Zato sem priznala krivdo glede svojih obtožb,” je še dejala. Konoplja je v Rusiji nezakonita tako v medicinske kot v rekreacijske namene. Košarkaričina obramba je zahtevala, da jo oprostijo, Alexander Boikov, eden od njenih odvetnikov, je dejal, da so bili nekateri spisi sestavljeni v nasprotju z zakonom.

ZDA so ponudile zamenjavo ruskih ujetnikov za ameriške državljane, vključno z Grinerjevo in nekdanjim marincem Paulom Whelanom. Vir, ki je seznanjen s situacijo, je povedal, da je Washington pripravljen zamenjati obsojenega trgovca z orožjem Viktorja Bouta, čigar življenje je navdihnilo hollywoodski film “Lord of War” iz leta 2005 z Nicholasom Cageom v glavni vlogi. Ruski uradniki so povedali, da dogovor ni bil dosežen. Trdijo, da je Grinerjeva kršila zakone in ji je treba ustrezno soditi. USA Basketball je v sporočilu na Twitterju sporočil, da je razočaran nad četrtkovo sodbo, vendar bo še naprej sodeloval z ameriškim State Departmentom v prizadevanjih, da bi Grinerjevo vrnili domov. “Ne bomo zadovoljni, dokler se Brittney Griner ne vrne v ZDA in se ponovno sreča s svojimi najdražjimi, soigralci in oboževalci,” so zapisali. Komisarka WNBA Cathy Engelbert in komisar lige NBA Adam Silver sta v izjavi dejala, da je sodba proti Grinerjevi neupravičena in obžalovanja vredna.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...