Ryanairu je prikipelo – potniki izigravajo pravila!

Ryanair (Foto: iStock).

“Videl sem že dvoletnike, kako vlečejo kovček na letalo, tako zelo ljudje izkoriščajo sistem,” se pritožujejo pri irskem nizkocenovnem letalskem prevozniku Ryanair, kjer pravijo, da družine svoje otroke silijo vleči prtljago na letalo, da bi se izognile plačevanju pristojbin zanjo. Pri Ryanairu jim je tega očitno dovolj. Vse manj potnikov namreč prijavlja svojo prtljago, da jim ne bi bilo treba plačevati pristojbin.

Neil Sorahan, finančni direktor družbe, je na tiskovni konferenci povedal, da njihovi potniki stlačijo v ročno prtljago vse, kar se da, in pri tem skušajo izigravati pravila. Zato pri družbi razmišljajo o spremembi pravil za drugi, manjši kos prtljage, ki ga potniki lahko vzamejo na krov letala. Dodal je, da večina potnikov sicer upošteva pravila, a se vedno najdejo tisti, ki jih izkoriščajo, poroča Dailymail.

Letalski prevoznik, ki že tako nudi ugodne cene in ima do potnikov prijaznejšo politiko glede ročne prtljage kot drugi nizkocenovni letalski ponudniki in katerega cene vozovnic so v zadnjih dveh letih padle za 13 odstotkov, trdi, da potniki izkoriščajo njihovo velikodušnost, posledično pa bodo pristojni morali povečati nadzor pri vkrcanju na letalo.

Foto: iStock.

A cene prijavljene prtljage se lahko povzpnejo v nebo in postanejo dražje kot sama vozovnica; prijavljena 15-kilogramska prtljaga s povratno vozovnico vas bo pri Ryanairu stala okoli 60 evrov, 20-kilogramska pa še dodatnih 10 evrov.

Tako po drugi strani Emma Coulthurst s spletnega portala TravelSupermarket.com očitke Ryanaira zavrača kot absurdne in prri tem poudarja, da se potniki držijo zapisanih pravil: “Če mora družina plačati sedež za dvoletnega otroka, je popolnoma upravičena prinesti tudi prtljago za tega otroka.”

Dvoletnik je namreč, prav tako kot odrasel človek, upravičen do 10 kilogramov težke osebne prtljage to je pravilo, ki naj bi ga družine po besedah Sorahana izigravale.

U. V.