fbpx

Sabotaža ali iztirjenje vlaka v Indiji, 39 mrtvih

Blizu mesta Raigarh v indijski zvezni državi Andra Prades je iztiril potniški vlak (Foto: STA)

Osem vagonov ekspresnega vlaka je iztirilo blizu kraja Kuneru okoli 30 kilometrov od mesta Raigarh. Po navedbah tiskovnega predstavnika železniške družbe East Coast Railways, J. P. Mishre, je bilo na vlaku okrog 600 ljudi. Umrlo je 39 ljudi, okrog 50 je bilo poškodovanih.

Preiskovalci ugotavljajo, ali je vlak morda iztiril zaradi sabotaže s strani maoističnih upornikov, ki so dejavni na območju. “Obstaja sum sabotaže, ker sta dva vlaka malo pred tem po istih tirih peljala brez težav,” je dejal tiskovni predstavnik indijskih železnic Anil Kumar Saxena. Po prvih podatkih policije pa zenakrat ni dokazov, da bi bilo iztirjenje vlaka posledica sabotaže. Bolj verjetno je,  da gre za posledico tehnične okvare.  Večina smrtnih žrtev je bila iz dela vlaka z ležalniki. Poškodovane so prepeljali v bližnje bolnišnice.

Zadnja večja železniška nesreča se je v Indiji zgodila konec lanskega leta, ko je v zvezni državi Utar Pradeš iztiril vlak, umrlo je 150 ljudi.

Indijska železnica, ki je bila zgrajena še v času, ko je bila Indija britanska kolonija, je v precej slabem stanju zaradi pomanjkanja investicij. Z vlaki se sicer v Indiji vsak dan vozi okoli 23 milijonov ljudi, potovanje z železnico pa je poceni.

B. J., STA