Saj ni res, pa je! Ameriški predsednik trdi, da so dražji sedeži na letalih oblika rasizma!

Ameriški predsednik Joe Biden. Vir: EPA

Joe Biden trdi, da so dodatni stroški, ki jih potniki na letalih plačajo za več prostora za noge na letalskih sedežih, ‘nepošteni’ do manjšin. 

Ameriški predsednik je med sredinim govorom o boju proti inflaciji in zniževanju stroškov za družine izrazil zavezanost svoje administracije k odpravi “smeti”, za katere je trdil, da otežujejo življenja Američanov, zlasti družin z nizkimi dohodki in temnopoltih ljudi.

V delu govora, ki so ga številni kritični gledalci ocenili za bizarnega, je predsednik trdil, da so dodatni stroški, potrebni za nakup prostornejših letalskih sedežev, nepotrebne pristojbine, za katere pravi, da so še posebej močno prizadele manjšine. Predsednik Joe Biden je namreč trdil, da so višji stroški udobnejših letalskih sedežev “nepošteni” do manjšin.

“Pri nekaterih letalskih družbah, če želite še šest centimetrov med vami in sedežem spredaj, plačate več denarja. Vendar tega ne veste, dokler ne kupite vozovnice. Poglejte, ljudje, to so nepotrebne pristojbine, nepoštene so in najbolj prizadenejo marginalizirane Američane, zlasti ljudi z nizkimi dohodki in temnopolte,” je dejal Biden.

Konservativci se iz Bidna delajo norca
Konservativcem se je zdelo smešno, da je predsednik ZDA trdil, da so dragi letalski sedeži rasistični. Nekdanji rokoborec in župan okrožja Knox v Tennesseeju Glenn Jacobs je objavil Bidnov citat in tvitnil: “Dolgo se mi je zdelo, da so letalski sedeži izjemno nepošteni do prevelikih ljudi, kot sem jaz, in upravičuje zvezno posredovanje. Hvala predsedniku, da je namenil temu ključnemu vprašanju pozornost, ki si jo zasluži. (Za tiste brez smisla za humor se temu reče sarkazem).”

Joe Biden (Foto: epa)

Frank Fleming iz Daily Wire je sarkastično tvitnil: “Demokratom slabo kaže, toda, ali bo sporočilo, da letalski prevozniki dodatno zaračunavajo več prostora za noge, škoduje manjšinam, spremenilo stvari?” Konservativni radijski voditelj Jesse Kelly je na posnetek odgovoril z besedami: “Več kot vesel sem, da lahko plačam za dodatni prostor za noge. Še posebej zato, ker vsak nižji fant na planetu teče do sedežev v vrsti za izhod na Southwestu, kot da njegovo celotno telo ne sodi v predal nad glavo.”

Urednik pri Newsweeku Josh Hammer je pripomnil, da Biden v vsako stvar vključi raso, in tvitnil: “Ti ljudje poznajo dobesedno eno besedo. Eno.” Nekdanji Trumpov svetovalec Sebastian Gorka pa je vprašal, ali je to šala.

Netenje rasnih nestrpnosti leta 2022 ni več učinkovita politika
Očitno je, da bodo demokrati volitve v Kongres skušali dobiti s starim receptom netenja nestrpnosti med rasami, kar je bila njihova glavna politika vse od poraza proti Donaldu Trumpu leta 2016. Leta 2020 se je takšna retorika po valu protestov zaradi umora Georga Floyda še izplačala, demokrati so vnovčili svoj bonus netenja nestrpnosti manjšin do večinsko belega prebivalstva. Očitno pa so se po dveh letih demokratske nesposobnosti, hiperinflacije in gospodarskega upada Američani končno naveličali “woke” politike.

Andrej Žitnik