fbpx

Salvini pred 80 tisoč glavo množico obljubil, da bo končal politiko odprtih meja nove leve italijanske koalicije z referendumom!

Matteo Salvini med svojim govorom v Pontidi (Foto: epa)

Potem ko je nova italijanska levičarska vlada italijanska pristanišča ponovno začela odpirati za ladje nevladnih organizacij, ki v Evropo prevažajo ilegalne migrante, se je na to že odzval tudi nekdanji notranji minister in voditelj Lige Matteo Salvini, ki je med vikendom nagovoril množico 80 tisoč svojih zvestih podpornikov. Pri tem je obljubil, da bo sprožil referendum, ki bo novi levičarski koaliciji preprečil, da bi italijanska pristanišča ostala odprta za ladje, s katerimi v državo prihaja na tisoče tujerodnih migrantov iz različnih delov sveta. 

Nekdanji italijanski notranji minister in voditelj Lige Matteo Salvini je svojo namero, da sproži referendum, ki bo novi italijanski levičarski koaliciji Gibanja 5 zvezdic (M5S) in Demokratske stranke (DP) preprečil, da bi tamkajšnja pristanišča ostala odprta za ladje, s katerimi v državo prihaja na tisoče tujerodnih migrantov iz različnih delov sveta, razkril v nedeljo ob nagovoru 80 tisoč svojih pristašev v Pontidi. Po poročanju spletnega portala Voice of Europe je ob tem svojega nekdanjega koalicijskega partnerja, M5S, obtožil izdaje.

Izzvali bomo izdajalce, ki so se ustalili v svojih vladnih pisarnah,” je med drugim dejal Salvini ob velikem navdušenju zbrane množice. “Čez nekaj mesecev bomo že imeli vlado ljudstva,” je dodal Salvini ter dejal, da je Liga pripravljena sprožiti referendum o italijanskem volilnem zakonu, ki zagotovo ne bi bil pogodu nove levičarske koalicije, ki v javnosti uživa zelo majhno podporo, saj jo, kot kažejo najnovejše ankete, podpira le tretjina Italijanov. Za razpis referenduma je sicer v Italiji treba pridobiti najmanj 500 tisoč glasov podpisov.

Ladja Ocean Viking (Foto: epa)

Levičarska koalicija dovolila izkrcanje razvpiti ladji Ocean Viking, ki v Evropo prevaža številne migrante
Salvini je ob tem naznanil tudi možnost nekaterih drugih referendumov, sploh, če bo vladajoča koalicija še naprej težila k sprejemanju tujerodnih prišlekov ter nadaljevala z odpiranjem italijanskih pristanišč za ladje nevladnih organizacij, ki v Evropo prevažajo ilegalne migrante ter spodbujajo trgovino z ljudmi. K temu ga je še posebej spodbudilo to, da je ladja Ocean Viking, ki je v Evropo celo poletje dovažala migrante in jo upravljata nevladni organizaciji SOS Mediterranee ter Zdravniki brez meja, dobila dovoljenje za izkrcanje ilegalcev na otoku Lampedusa.

Rajko Golob