fbpx

Salvini sporoča tihotapcem migrantov: “Italijanska pristanišča ostajajo zaprta!”

Matteo Salvini (Foto: epa)

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v ponedeljek znova opozoril nevladne humanitarne organizacije, ki želijo migrante, rešene na odprtem morju pred Libijo, izkrcati v Italiji, da zanje italijanska pristanišča ostajajo zaprta.

To je v ponedeljek zvečer sporočil na Twitterju, potem ko je italijanska ladja Mare Jonio kolektiva humanitarnih organizacij Mediterranea od Italije zahtevala dovoljenje za izkrcanje 49 migrantov, ki jih je v ponedeljek rešila na odprtem morju blizu libijske obale. Ladja se je napotila proti italijanskemu otoku Lampedusa, ki je po njihovem v vse slabših vremenskih razmerah najboljša izbira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Italijanska pristanišča so bila in ostajajo zaprta,” je tvitnil Matteo Salvini. Njegovo ministrstvo pa je objavilo navodila na osmih straneh, v katerih Salvini spominja na zakone, ki zadevajo reševalne operacije humanitarnih nevladnih organizacij, poroča STA.

Pomoč migrantom je podpora trgovini z ljudmi
Med drugim določajo, da kdor reši migrante v Sredozemskem morju izven italijanskih voda, ne da bi operacijo uskladil z italijanski oblastmi, in se nato usmeri v italijanska pristanišču, krši državno varnost. To pomeni, da ladje s temi migranti nimajo dostopa do italijanskih pristanišč. V navodilih sicer reševanje migrantov, katerih življenja so ogrožena, označujejo za prioriteto, ob tem pa na sankcije opozarjajo tiste, ki “izrecno kršijo mednarodna, evropska in nacionalna pravila reševalnih operacij”.

Migranti na centralni mediteranski poti. (Vir: Twitter)

Opozarjajo, da po tem, ko rešijo migrante, morajo organizacije spoštovati pravila, sicer bi jih lahko obtožili podpiranja trgovine z ljudmi. Opozarjajo tudi na nevarnost, da bi skupine migrantov lahko skrivale posameznike, vpletene v terorizem. Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala, da ladji Mare Jonio z 49 migranti danes niso dovolili vstopa v italijanske vode. Salvini pa je za televizijo SkyTg24 poudaril, da jim lahko pošljejo hrano, obleke in poskrbijo za njihovo zdravje, da pa v Italijo ne bodo vstopili.

C. Š.