fbpx

[Video] Samo 57 minut po glasovanju v parlamentu prva letala že napadla džihadiste

Foto: Epa

Britanski bombniki so začeli z zračnimi napadi na naftna polja, ki jih obvladuje IS in so glavni vir financiranja islamskega terorizma. Odločitev so pozdravile tudi ZDA.

Prvi Tornado bombniki so bili poslani v akcijo samo 57 minut po glasovanju v britanskem parlamentu. Njihove tarče so bila naftna polja na vzhodu Sirije. Vsako letalo, ki se je vrnilo v bazo, je imelo tri rakete za precizno vodenje manj. Naslednja dva Tornada, ki sta poletela v misijo nekaj ur kasneje, sta se vrnila brez ene 230-kilogramske bombe.

Britanski obrambni minister Michael Fallon je danes zjutraj vztrajal pri stališču, da morajo uničiti vire prihodkov in orožja, vendar bodo še premislili, ali bodo kraljeve zračne sile sodelovale pri podpori iz zraka v kopenski ofenzivi.

Britanija je varnejša država
Premier David Cameron se je včeraj pohvalil, da je Velika Britanija po včerajšnjem glasovanju o vojaški akciji v Siriji v spodnjem domu britanskega parlamenta varnejša. Njegov predlog je dobil 397 glasov in je prepričal tudi 66 poslancev laburistične stranke, katere pacifistični voditelj Jeremy Corbyn je močno proti vpletanju Britanije v vojno.

Takoj po glasovanju so letala vzletela iz zračnih baz v Marhamu proti Cipru, šest reaktivcev Typhoon pa bo šlo iz škotske baze Lossiemouth, s katerimi bodo podvojili bazo letal, ki je že imela glavno vlogo pri napadu na Irak.

Cilj uničenja naftnih polj je prekinitev virov prihodkov, ki jih ISIS potrebuje tako za financiranje svojih vojaških operacij kot tudi za delovanje samozvane islamske države.

 

Odločitev pozdravil tudi Obama
Ameriški predsednik Barack Obama je pozdravil odločitev britanskega parlamenta in dejal, da “imajo ZDA in Velika Britanija poseben odnos, ki je zakoreninjen v naših skupnih vrednotah in vzajemni zavezanosti k svetovnemu miru, blaginji ter varnosti“. Prav tako sta ti državi že od začetka vojne glavni zaveznici v boju proti IS, ki je globalna grožnja, ki jo je potrebno premagati z globalnim odzivom, je še dejal Obama.

Demonstracije proti vojni
Zunaj parlamenta je nekaj sto ljudi protestiralo proti vojaški akciji, ena ženska pa je nestrinjanje izrazila tako, da je legla na cesto in ustavila promet.

M. P.