fbpx

Samo štirje od 2429 migrantov delajo za poln delovni čas, za njihovo oskrbo pa gre letno 1,8 milijarde evrov

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Od leta 2015 je bilo v nizozemsko mesto Rotterdam dodeljenih 2429 migrantov. Nedavno pa je bilo razkrito, da jih kar 95 odstotkov živi od socialnih transferjev, samo štirje, ki so prispeli v državo, pa so zaposleni za poln delovni čas. 

Rotterdamska desno usmerjena politična stranka Leefbaar Rotterdam opozarja, da je po prihodu migrantov mogoče videti, da ti v glavnem živijo na račun socialnih transferjev in obenem opozarjajo, da ima Rotterdam že tako ali tako dovolj težav. V povprečju kar 90 odstotkov migrantov živi na podlagi socialnih prejemkov v celotni Nizozemski. Alarmanten pa je podatek, da ima samo 10 odstotkov službo za polovični delovni čas po dveh letih poskusne integracije.

Foto: iStock

Samo osnovna oskrba davkoplačevalce stane milijardo evrov letno
Avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling je priznal, da migranti vsako leto državo stanejo približno 1,8 milijarde evrov. To je skoraj toliko, kot znaša proračun za nacionalno vojsko v državi. Po poročanju Voice of Europe je Avstrija od leta 2015 sprejela približno 150 tisoč migrantov. Vsak od njih mesečno prejme približno od 500 do 900 evrov za osnovno oskrbo. Spodnje povprečje je torej 600 evrov, kar pomeni najmanj 7000 evrov letno. Z množenjem tega zneska s številom priseljencev pa pridemo do zneska, da samo osnovna oskrba davkoplačevalce stane milijardo evrov letno. Če k temu dodamo še stroške za nastanitev, izobraževanje in zdravstveno varstvo, dobimo 1,8 milijarde evrov, znesek pa se bo v prihodnosti zagotovo še povečal.

N. Ž.