fbpx

San Francisco se je pod oblastjo skrajnih levičarjev spremenil v “mesto kaosa”

Foto: epa

San Francisco se je pod mestno upravo skrajnih levičarjev spremenil iz enega izmed najbogatejših kozmopolitanskih mest na svetu v luknjo iz tretjega sveta, ki bolj spominja na Islamabad, Alepo ali Adis Abebo kot uspešno mesto v ZDA. Le dobro desetletje skrajno-levih politik je bilo potrebno, da so prišli do dna.

Ustanovitelj priljubljenega prodajalca oblačil in opreme je San Franciscu napisal ostro poslovilno pismo, v katerem je rekel, da se umika, ker se je mesto “spustilo v mesto kaosa”.

Preberite še: [Video] Trump obljubil, da ne bo zmanjšal financiranja policije, temveč bo še okrepil organe pregona v boju proti kriminalu

Izvršni direktor Cotopaxija Davis Smith je dejal, da ob skoraj vsakodnevnih predrznih ropih, nenehnem vandalizmu in bojazni za varnost zaposlenih niso imeli druge izbire, kot da zapre trgovino, ki jo je odprl “v očarljivi nakupovalni četrti” pred letom dni. Ker mesto noče storiti ničesar glede kraje in varnosti, to povsem onemogoča vodenje podjetja, je dejal.

Kraje so stalnica
“Naša ekipa je prestrašena,” je Smith zapisal v dolgem zapisu, objavljenem na LinkedInu. “Počutijo se ogrožene. Varnostniki ne pomagajo, ker tatovi vedo, da jih varnostniki ne bodo/ne morejo ustaviti. Nemogoče je, da bi trgovina na drobno delovala v teh okoliščinah, zlasti če mestna uprava noče ukrepati (čeprav plačujemo davke, ki so precej višji od vseh drugih držav, v katerih poslujemo).” “Z današnjim dnem zapiramo trgovino zaradi organiziranih kraj in pomanjkanja varnosti za našo ekipo,” je zapisal Smith. “Našo trgovino večkrat na teden napadejo organizirani tatovi. Nesramno vstopijo v trgovino, zgrabijo na tisoče dolarjev vreden izdelek in odidejo.”

Foto: epa

Več podjetij je zapustilo San Francisco, odkar je mesto znižalo kazen za krajo blaga, vrednega manj kot 950 dolarjev, zaradi porasta brezdomstva, uživanja drog v javnih mestih in kriminala. Nešteto viralnih videoposnetkov prikazuje tatove, kako praznijo police trgovin v vreče za smeti in odhajajo iz trgovin, medtem ko jih varnostniki opazujejo.

San Francisco je postal mesto kaosa
Cotopaxi, imenovan po delujočem vulkanu v razgibanem Andskem gorovju v Ekvadorju, je konkurent Patagonije, ki prodaja oblačila in opremo za prosti čas ter hvali svojo zavezanost okolju, svetovni lakoti in drugim vzrokom. Toda Smith, ki je leta 2014 ustanovil podjetje s sedežem v Utahu, je dejal, da njegovo podjetje nikoli ni imelo možnosti v San Franciscu. V prvem tednu, ko je bila trgovina odprta na 549 Hayes St., so tatovi razbili okna in jo izropali. Smith je rekel, da je štirikrat zamenjal okna, preden je končno postavil vezane plošče. Trgovina je skušala med delovnim časom imeti zaklenjena vrata, tako da so vstopili samo kupci. Toda Smith je dejal, da bi organizirane ekipe poslale žensko, da bi se predstavila kot stranka, nato pa se ji prikradla za hrbet in kradla. Smith, ki je odraščal v Latinski Ameriki, je dejal, da sta z ženo iz prve roke okusila, kaj se zgodi, ko mesto pade v spiralo nasilja in brezvladja. Opisal je nedavni dogodek, ko so mu vlomili v najeti avtomobil. Ko je poklical policijo, so ga okrivili, da je parkiral na ulici, je dejal. Drugič, je zapisal, “je narkoman pritekel k moji ženi in ji v obraz začel kričati nekaj najbolj nespodobnih stvari, kar sem jih kdaj slišal. Bila je prestrašena.”

Žalostno je, a zdi se, da je San Francisco postal v mesto kaosa,” je zapisal Smith. “Številne ulice in parki so preplavljeni z mamili, kriminalci in brezdomci, lokalno vodstvo in organi pregona pa to omogočajo z neukrepanjem.”

Stanje je že tako slabo, da so se policiji pridružili civilni prostovoljci (A.L.E.R.T.), ki pomagajo patruljirati po ulicah in preprečevati zločine, čeprav je delo na koncu sizifovo, saj vsakega ujetega kriminalca mestni tožilec izpusti iz pripora, če ne gre za najhujše zločine.

Andrej Žitnik