fbpx

Sanader po treh letih na prostosti

Ivo Sanader (foto: STA).

Bivšega hrvaškega premierja Iva Sanaderja so danes po treh letih izpustili iz zapora v zagrebškem Remetincu, saj mu je vrhovno sodiše nezakonito podaljšalo pripor, ko je septembra razveljavilo sodbo. Pred zaporom so ga pričakali privrženci z napisom “Oče, tvoji otroci te čakajo”.

Sanaderja so iz zapora izpustili v skladu z današnjo odločitvijo županijskega sodišča v Zagrebu, ki mu je odpravilo preiskovalni pripor. Sodišče je odločitev sprejelo po sodbi hrvaškega ustavnega sodišča, ki je v torek odločilo, da je vrhovno sodišče Sanaderju nezakonito podaljšalo pripor, ko je 30. septembra razveljavilo prvostopenjsko sodbo v primeru Fimi media.

Sodišče večkrat zavrnilo predlog za varščino
Sanader je bil v primeru na prvi stopnji obsojen na devet let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. Kljub temu mu je pripor podaljšalo in določilo, da lahko ob plačilu 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov) varščine zapusti zapor. Čeprav so Sanaderjevi odvetniki zbrali nepremičnine v vrednosti varščine, je sodišče predlog večkrat zavrnilo zaradi neustrezne dokumentacije.

“Tvoji otroci te čakajo”
Na vetrobranskem steklu enega od avtomobilov, parkiranih pred zaporom, je Sanaderja pričakal napis v dalmatinskem narečju “Ćaća dica te tvoja čekaju” (“Oče, tvoji otroci te čakajo”). Eden od privržencev je nosil modro vetrovko z znakom HDZ in sloganom “Zmagovalna ekipa dr. Ivo Sanader” iz Sanaderjeve zadnje volilne kampanje.

Tudi sodbo zaradi vojnega dobičkarstva razveljavili
Sanader je bil v zagrebškem zaporu od novembra 2012, ko je bil v primerih Hypo in Ina-Mol obsojen na osem let in pol zapora zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Tudi to sodbo, ki je postala pravnomočna, so razveljavili zaradi kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu.

N. K., STA